GLOBALNA PLATFORMA

Apple i Google namjeravaju zajedno u borbu protiv koronavirusa. Evo kakav im je ratni plan

27.04.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Dva tehnološka diva namjeravaju iskoristiti svoju dominaciju globalnim tržištem kako bi staru metodu suzbijanja širenja zaraze uveli u digitalno doba

Apple i Google udružili su snage kako bi pomogli pri izradi aplikacija pomoću kojih bi bilo moguće usporiti širenje korona virusa. Napravit će i u operativne sustave svojih uređaja ugraditi infrastrukturu potrebnu kako bi zdravstvene organizacije mogle napraviti aplikacije za praćenje kontakata.

Uz testiranje antitijela i uzimanje nazalnog brisa praćenje kontakata smatra se jednim od najmoćnijih alata za ograničavanje širenja zaraze.

Cilj je jednostavan: napraviti popis ljudi koji su došli u kontakt ili dovoljno blizu zaraženoj osobi i te podatke upotrijebiti kako bi se izoliralo sve potencijalno zaražene (umjesto sve nas) kako ne bi dalje proširili bolest.

  • +20
Koronavirus u Bosni i Hercegovini Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Apple i Google su dio projekta zato što se praćenje kontakata oslanja na mape i tehnologiju za bežični prijenos podataka Bluetooth ugrađene u pametne telefone.

Naravno, takav pristup otvara vrata raznim mogućnostima zlorabe vezanima uz zaštitu privatnosti i računalnu sigurnost. Evo što trebate znati.

Što je praćenje kontakata?

Praćenje kontakata nije novi alat u arsenalu javnog zdravstva - prisutan je praktički otkad smo shvatili kako se zarazne bolesti šire.

Osnovna ideja je pronaći i izolirati pojedince koji su bili u dovoljnoj mjeri izloženi zaraženim osobama i izolirati ih kako bi se suzbilo dalnje širenje bolesti.

Tradicionalno se to rješava razgovorima s oboljelima i zaraženima kako bi se dobilo popis osoba s kojima su bili u kontaktu, kao i gdje su sve boravili.

Smartfoni i drugi uređaji opremljeni odgovarajućom tehnologijom mogli bi taj postupak ne samo ubrzati i djelomično automatizirati, već i omogućiti manje izlaganje zdravstvenih djelatnika riziku zaraze.

Bluetooth, naime, ima razmjerno kratak domet od otprilike dva metra. To je inače dovoljno za zadaće koje obično treba obaviti - povezati se s bežičnim slušalicama ili prebaciti podatke s jednog na drugi uređaj recimo - ali može poslužiti i kao senzor blizine.

Stoga bi vas zdravstveni djelatnici mogli na daljinu (SMS-om ili nekom aplikacijom za brbljanje, recimo) obavijestiti ako ste bili u blizini zaražene osobe, a da pritom ne otkriju njen identitet te vam ujedno poslati upute kako pratiti simptome, pobrinuti se za sebe i spriječiti širenje virusa.

Kako bi se spriječile slučajne prijave (na primjer, zaražena osoba je u vozilu koje je prošlo pored vas), smartfon će upozorenja slati samo ako ste bili dulje izloženi - recimo, 10 do 15 minuta.

Norveška koronavirus Izvor: EPA / Autor: Lise Aserud

Potrebno je masovno sudjelovanje

Ovaj pristup će dati najbolje rezultate ako većina nas pristane sudjelovati i omogućiti pristup našim smartfonima putem Bluetootha. Pri Sveučilištu Oxford procjenjuju kako barem 60 posto populacije mora sudjelovati i dobrovoljno dati pristup uređajima te podatke o svom kretanju unazad 14 dana kako bi se zaustavilo pandemiju. Niža razina sudjelovanja pomoći će u usporavanju, ali ne i zaustavljanju.

Apple i Google drže praktično kompletno globalno tržište pametnih telefona pa su u poziciji stvoriti najširu moguću platformu za praćenje kontakata digitalnim putem. U te dvije tvrtke očekuju kako će prve aplikacije za Android i iOS ove vrste i namjene biti dostupne od svibnja ove godine. Alati će s vremenom biti proširivani i nadograđivani kako bi obuhvatili što je moguće veći broj uređaja.

Praćenje kontakata već koriste u Australiji, Singapuru, Velikoj Britaniji i nizu europskih država. U Izraelu su upogonili sličan sustav nadzora tijekom ožujka, obvezan za sve građane tijekom 30 dana.

Hoće li se i u drugim državama odlučiti za takav pristup? To ćemo još vidjeti. Apple i Google američkim vlastima sugeriraju dobrovoljno sudjelovanje.

Kako zaštititi korisnike od zlorabe?

Očito, ovakav sustav može biti zlorabljen na više načina kako bi se ugrozile računalna sigurnost i zaštita privatnosti korisnika. Ni privatne tvrtke niti javne agencije dosad se nisu pokazale imunima na hakerske upade i krađu podataka.

U Appleu i Googleu tvrde kako će ugraditi mjere za zaštitu privatnosti. Navodno nas neće biti moguće prepoznati temeljem preuzetih podataka jer će ih anonimizirati i postaviti sustav tako da vaš uređaj nasumično dobije drugi jedinstveni identifikator svakih 10 do 20 minuta.

Ako dobijete obavijest, znat ćete kako ste bili u kontaktu s nekim tko je bolestan, ali ne o kome je riječ i gdje se to dogodilo. Također su obećali isključiti platformu u područjima gdje opasnost od širenja bolesti prestane, piše CNET.