istraživanje

Pogledajte kakav je eksperiment s gravitacijom NASA pripremila za hrabre dobrovoljce

25.03.2019 u 11:42

Bionic
Reading

Dobrovoljci će od 25. ožujka provesti 60 dana u krevetima u Njemačkom aeronautičkom centru, postavljenima pod nagibom tako da im krv teže dolazi do glave

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji moraju vježbati i promijeniti način prehrane kako bi izdržali dulji boravak u uvjetima mikrogravitacije. U svemirskim agencijama NASA i ESA nadaju se to promijeniti, pa su se bacili na proučavanje umjetne gravitacije ne bi li ustanovili kako djeluje na zdravlje ljudi.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

Dobrovoljci će od 25. ožujka provesti 60 dana u krevetima u Njemačkom aeronautičkom centru, postavljenima pod nagibom tako da im krv teže dolazi do glave. Jednom dnevno dio njih provest će neko vrijeme u stroju za centrifugu kako bi im se krv vratila u noge.

Znanstvenici pritom mogu mijenjati intenzitet centrifugalne sile, kao i hoće li dobrovoljca zavrtjeti oko glave ili prsa. Nastojat će ustanoviti kako gravitacija djeluje, odnosno koji učinci te tajanstvene sile su nužni kako bi se spriječilo slabljenje mišića.

Rezultati istraživanja poput ovog mogu biti korisni za gradnju rotirajućih svemirskih habitata u kojima bi ljudi mogli provoditi dulje vrijeme, pa čak i stalno se u njima nastaniti te za gradnju letjelica s kojima bi mogli doputovati do Marsa, piše Engadget.