istraživanje

Pogledajte kakav je eksperiment s gravitacijom NASA pripremila za hrabre dobrovoljce

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 11:42
  • Objavljeno 25.03.2019 u 11:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dobrovoljci će od 25. ožujka provesti 60 dana u krevetima u Njemačkom aeronautičkom centru, postavljenima pod nagibom tako da im krv teže dolazi do glave

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji moraju vježbati i promijeniti način prehrane kako bi izdržali dulji boravak u uvjetima mikrogravitacije. U svemirskim agencijama NASA i ESA nadaju se to promijeniti, pa su se bacili na proučavanje umjetne gravitacije ne bi li ustanovili kako djeluje na zdravlje ljudi.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju
6

Dobrovoljci će od 25. ožujka provesti 60 dana u krevetima u Njemačkom aeronautičkom centru, postavljenima pod nagibom tako da im krv teže dolazi do glave. Jednom dnevno dio njih provest će neko vrijeme u stroju za centrifugu kako bi im se krv vratila u noge.

Znanstvenici pritom mogu mijenjati intenzitet centrifugalne sile, kao i hoće li dobrovoljca zavrtjeti oko glave ili prsa. Nastojat će ustanoviti kako gravitacija djeluje, odnosno koji učinci te tajanstvene sile su nužni kako bi se spriječilo slabljenje mišića.

tportal

Izvor: ESA / Autor: ESA

Rezultati istraživanja poput ovog mogu biti korisni za gradnju rotirajućih svemirskih habitata u kojima bi ljudi mogli provoditi dulje vrijeme, pa čak i stalno se u njima nastaniti te za gradnju letjelica s kojima bi mogli doputovati do Marsa, piše Engadget.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!