vatrena kugla

Događa se tek dva do tri puta svakih sto godina: NASA je nad Zemljom snimila ogromnu eksploziju meteorita

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.03.2019 11:17
  • Objavljeno 18.03.2019 u 11:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pad je zabilježen u području poluotoka Kamčatka u Rusiji te je po snazi eksplozije bio za 60 posto slabiji od onog koji je prije šest godina izgorio iznad Čeljabinska

NASA je zabilježila još jednu eksploziju meteorita, ovog puta iznad ruskog poluotoka Kamčatka. Eksplozija je po snazi druga najjača u posljednjih 30 godina te je ujedno i najveća od one iznad Čeljabinska u Rusiji prije šest godina, prenosi BBC.

Pogledajte odlične NASA-ine satelitske snimke Zemlje

Izvor: NASA / Autor: NASA

Razlog zbog kojeg ga nitko nije prepoznao danas je mjesto gdje je eksplodirao - daleko od obale u području ruskog poluotoka. Snaga eksplozije bila je deset puta veće od one koju je oslobodila bomba bačena na Hirošimu. Časnica planetarne obrane u NASA-i Lindley Johnson u razgovoru za BBC je naglasila da vatrene kugle ove veličine Zemlju 'posjećuju' dva do tri puta u svakih sto godina.

Eksplozija iznad mora

Asteroid je 18. prosinca ušao u našu atmosferu brzinom od 32 km/s i to pod kutem od 7 stupnjeva. Promjer mu je bio sedam metara, a eksplodirao je 25.6 km iznad površine snagom od 173 kilotona.

'Radilo se o energiji udara oko 40 posto one oslobođene iznad Čeljabinska, no nije se pojavila u vijestima s obzirom da se desila iznad mora' rekla je Kelly Fast, NASA-ina voditeljica promatranja svemirskih objekata blizu Zemlje. Meteor su prepoznali vojni sateliti, dok je NASA dobila obavjest o udaru od Američkih zračnih sila.

Podsjetimo, Kongres je 2005. dao zadatak NASA-i da do 2020. katalogizira 90 posto Zemlji bliskih asteroida promjera većeg od 140 metara. Njihovo zajedničko ime je 'problemi bez putovnica', zato jer bi udarom u Zemlju mogli utjecati na cijele regije. Prema trenutnim proračunima, NASA tvrdi da bi im za katalogiziranje svih takvih objekata trebalo još 30 godina.

Nakon što prepoznaju nadolazeći svemirski objekt, znanstvenici iz NASA-e bi izračunali putanju te pravovremeno obavijestiti regiju u koju će tijelo udariti.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju
6

Poboljšana mreža

Premda je ovaj program polučio uspjehom u prepoznavanju nekoliko meteora koji su ušli u našu atmosferu, on nije prapoznao eksploziju u blizini ruskog poluotoka. NASA-in koncept koji bi pomogao pri ranom otkrivanju meteorita zove se NeoCam te bi bio lansiran u gravitacijski balansiranu točku u svemiru iz koje bi pomogao prepoznati opasne asteroide veće od 140 metara.

U slučaju da projekt ne bude ostvaren, NASA-i će trebati nekoliko desetljeća da katalogizira asteroide koristeći samo zemaljske promatračnice. Ako uspiju lansirati NeoCam koji koristi infracrveni teleskop, procedura je puno lakša, tvrde zagovornici projekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!