LOVE BUG

Pogledajte gdje je danas haker odgovoran za prvu pandemiju računalnog virusa ikad

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 04.05.2020 14:30
  • Objavljeno 04.05.2020 u 14:30
tportal

Izvor: Profimedia/EPA / Autor: Miroslav Wranka

Prije 20 godina u pohod na svijet krenuo je računalni virus koji je u vrlo kratko vrijeme poharao desetke milijuna računala diljem svijeta. Njegov autor htio je samo besplatni pristup internetu

Čovjek odgovoran za prvu pandemiju računalnog virusa priznao je krivnju 30 godina nakon što je njegov softver zarazio milijune računala diljem svijeta.

Danas 44-godišnji Filipinac Onel de Guzman rekao je kako je osmislio, napisao i aktivirao računalni crv Love Bug kako bi ukrao lozinke. Htio je koristiti pristup internetu bez plaćanja.

Iznenadilo ga je kad je virus dospio do Europe i Sjedinjenih Država. Nije mu bila namjera proširiti ga globalno i žao mu je zbog štete nastale zbog širenja njegovog računalnog koda.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju
5

Pandemija računalnog virusa Love Bug krenula je 4. svibnja 2000. godine. Žrtve bi obično primile e-mail s privitkom naslovljenim LOVE-LETTER-FOR-YOU u kojem je bio zlonamjerni kod koji je mogao mijenjati datoteke, krasti lozinke i automatski se reproducirati i dalje širiti na sve adrese koje bi našao u adresaru Microsoft Outlooka.

Dotad neviđena pošast

Virusu je trebalo tek 24 sata kako bi počeo stvarati ozbiljne probleme posvuda. Navodno je ukupno uspio proširiti se na 45 milijuna računala. Ukupna šteta procjenjuje se na milijarde američkih dolara.

Situacija je bila toliko ozbiljna da su pojedini šefovi IT odjela isključivali dijelove infrastrukture za koju su bili zaduženi kako bi spriječili širenje zaraze. To su, primjerice, učinili u britanskom parlamentu, a navodno ni američki Pentagon nije prošao neokrznut.

Godinu prije računalni bug Melissa također je poharao milijune računala koristeći sličnu taktiku. Ali, Love Bug je uspio višestruko nadmašiti sve prethodnike i pokazati u kojoj je mjeri umreženi svijet izložen riziku napada.

Onel de Guzman u vrijeme kad je napisao i proširio Love Bug

Onel de Guzman u vrijeme kad je napisao i proširio Love Bug

Izvor: EPA / Autor: Jay_Directo

Policijski istražitelji su virus povezali s adresom e-pošte registriranom na stan u Manili, glavnom gradu Filipina. Brat stanara bio je Onel de Guzman, student računalnih znanosti i član hakerske skupine Grammersoft.

Vrlo brzo je postao glavni osumnjičeni. Njegov je odvjetnik organizirao konferenciju za medije 11. svibnja, tijekom koje se ispostavilo kako Guzman ne govori dobro engleski. Kad su ga pitali je li virus upogonio slučajno, odgovorio je kako je to moguće.

Filipini tada nisu imali zakone kojima bi bilo moguće sankcionirati računalni kriminal, pa protiv Guzmana nije podignuta optužnica, kao ni protiv njegovog kolege studenta Michaela Buena, koji je navodno sudjelovao u izradi virusa.

Glasine nisu bile ni blizu istini

U proteklih 20 godina pričalo se kako se Guzman preselio u Njemačku, Austriju ili SAD, kako su ga zaposlili u Microsoftu i još štošta. Većina glasina nije bila ni blizu istini.

Guzman, otkrio je BBC, i dalje živi u Manili, gdje popravlja mobitele u sklopu jednog trgovačkog centra. Potvrdio je kako je jedini autor Love Buga i opisao ga kao izmjenjeno izdanje sličnih virusa.

Tvrdi kako je isprva virus slao samo Filipincima s kojima je komunicirao u sobama za brbljanje od kojih je htio ukrasti lozinke za pristup internetu.

Ali, u proljeće 2000. promijenio je računalni kod kako bi dodao značajku koja je omogućila širenje na adrese iz adresara u Outlooku. Pritom je zlorabio sigurnosni propust u operativnom sustavu Windows 95. Također je osmislio i naziv za datoteku sa zlonamjernim kodom kako bi naveo ljude da ju otvore.

Novo izdanje virusa najprije je poslao nekome u Singapur, da bi potom otišao na pijanku s prijateljem. Prvu naznaku koliko je daleko cijela priča otišla dobio je kad mu je majka rekla kako policija traga za hakerom u Manili. Brižna majka sakrila je njegovu računalnu opremu.

Nakon određenog razdoblja mirovanja Guzman se vratio računalstvo, ali nikad nije završio fakultet. Sad je vlasnik malog servisa za popravak mobitela, u kojem je još jedan zaposlenik osim njega.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!