TREND ZA 2023.

Plaće rastu, ali u Hrvatskoj je sve manje programera, dok ih je u Srbiji i Sloveniji više. Kako to?

08.01.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Uvođenje eura moglo bi dovesti do povećanja plaća programera, ali za ozbiljnije brojke potreban je jači gospodarski rast

Prema podacima HUP-ICT-a, u 2021. godini Hrvatska je bila jedna od samo tri države-članice Europske unije (uz Finsku i Island) koja je bilježila odljev programera.

Istovremeno, neke naše susjedne zemlje bilježe rast developera, u čemu prednjače Srbija i Slovenija. Dok je Hrvatska 2021. izgubila 1.700 programera, Srbija je dobila čak 14.800, a Slovenija četiri tisuće novih programera.

Više je razloga za takve trendove koji će se vjerojatno nastaviti i u ovoj godini, uvjeren je glavni izvršni direktor tvrtke Bornfight Tomislav Grubišić.

U Hrvatskoj je porezno opterećenje veliko, naveo je. Samo 52 posto od bruto plaće odlazi zaposlenicima, a čak 48 posto ide na poreze i doprinose.

Osim toga, zbog velike potražnje za developerima, oni su motiviraniji promijeniti posao ili državu kada ponude pršte na sve strane.

Traže se programeri za Android i iOS

Od ožujka prošle godine kada je pokrenut Tabu, Bornfightova platforma s više od 20 tisuća unosa plaća iz hrvatske IT industrije, evidentan je konstantan rast plaća developera.

U ožujku 2022. prosječna plaća programera koji rade u Hrvatskoj bila je 1.672 eura. Trenutno ona iznosi 1.750 eura, što je rast od oko pet posto u devet mjeseci.

Na hrvatskom tržištu, najveći je broj programera koji rade u programskim jezicim Java i .NET, zatim React, C/C++ i Python. Njihove su plaće uglavnom u okvirima gore navedenog prosjeka, s odstupanjima ovisno o senioritetu i godinama iskustva.

S druge strane, na tržištu su među najtraženijima razvojni programeri za operativne sustave Android i iOS, a njih je ujedno i najmanje.

"Taj trend je prisutan i kod nas i u svijetu, i on će se nastaviti i u ovoj godini jer je razvoj aplikacija sve traženiji, taj trend zasad ne pokazuje znakove usporavanja", istaknuo je Grubišić, koji je u rujnu prošle godine prognozirao kako bi se plaće domaćih developera mogle izjednačiti s europskima do 2024. godine.

  • +3
Od paklenog svijeta, u kojem umjesto kiše pada staklo, do plinovitog diva dijamantnog neba: Ovi su neki od najčudnijih planeta poznatih znanosti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESO/M. Kornmesser

Zbog velike potražnje, a male ponude, Android i iOS developeri su i najviše plaćeni u odnosu na ostale: oni koji rade u Kotlin programskom jeziku (Android) te Swiftu (iOS), uz TypeScript i Go, u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju između 1.796 i 2.024 eura mjesečno.

Treba uzeti u obzir i uvođenje eura, koje može utjecati na povećanje plaća u ovoj godini. Grubišić kao primjer navodi Sloveniju, gdje su plaće nakon uvođenja zajedničke europske valute rasle u prosjeku 48 posto, dok su u Slovačkoj u istoj situaciji porasle za 54 posto.

Ipak, rast plaća u tim državama se ipak ne može pripisati samo uvođenju eura, već su u to vrijeme te države doživjele i gospodarski rast, što je neusporedivo s trenutnom situacijom kada mnoge države ulaze u recesiju.