CES 2023

Sony je predstavio Project Leonardo: kontroler specijalno napravljen za osobe s invaliditetom

05.01.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Korisnici će kontroler Project Leonardo moći konfigurirati i oblikovati prema svojim potrebama, što znači da ne postoji 'pravi' ili 'krivi' faktor forme

PlayStation je na CES-u 2023 predstavio nov podesivi kontroler za PlayStation 5 koji bi ljudima s invaliditetom igranje trebao učiniti ugodnijim.

Gejmerski div predstavio je komplet pod imenom Project Leonardo tijekom najveće svjetske tehno konferencije. PlayStation je na ovom kontroleru radio u suradnji sa raznim organizacijama za pristupačnost poput AbleGamersa, Stack Upa i SpecialEffecta kako bi stvorio podesivi dizajn ovog 'podjeljenog kontrolera'.

Kompanija je u službenoj objavi navela kako je kontroler napravljen kako bi 'riješio uobičajene probleme s kojima se suočavaju brojni igrači sa ograničenom motorikom koja stvara probleme pri dugotrajnom držanju kontrolera u rukama, preciznom pritiskanju malih skupina tipki ili okidača ili optimalnog postavljanja palčeva i prstiju na standardni kontroler'.

'Naš je tim uz pomoć stručnjaka za pristupačnost testirao preko dvanaest različitih dizajnerskih rješenja, tražeći pristup koji bi mogao riješiti ključne izazove učinkovitog korištenja kontrolera' rekao je So Morimoto, dizajner iz Sony Interactive Entertainmenta. 'S obzirom da igrači mogu podesiti Project Leonardo prema svojim potrebama, ne posto niti jedan 'ispravan' faktor forme. Naš je cilj potaknuti korisnike da stvore vlastite konfiguracije'.

Paket s kontrolerom uključuje izmjenjive komponente s kojima se mogu stvoriti razni rasporedi kontrola zavisno o igračevom rasponu kretanja, snage i na koncu - njihovim fizičkim potrebama. Kontroler ima tipke koje se mogu programirati za bilo kakvu podržanu funkciju, a više se tipki može mapirati da rade istu stvar (može se i napraviti tako da pritisak dvije tipke znači pritisak jedne - kao zajednički pritisak na 'L2' i 'R2').