POGLED PREMA ZVIJEZDAMA

Jedinstven prizor: Pored Zemlje ovih dana prolazi komet koji se možda nikad više neće vratiti

05.01.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Blistav komet C/2022 E3 (ZTF) idući će nas put, ako se to uopće i dogodi, posjetiti tek za 50.000 godina

Svemirski putnik otkriven u ožujku 2022. nedavno je osvjetlio noćno nebo uoči svojeg najbližeg prilaska Zemlji u posljednjih par tjedana. Riječ je o kometu koji se, nakon što proleti pored Zemlje, neće vraćati desecima tisuća godina.

Njegovo službeno ime je C/2022 E3 (ZTF), a trenutno još nije vidljiv bez teleskopa, makar bi se to moglo promijeniti zahvaljujući kombinaciji leda, kamenja i prašine. Komet je prvi put otkriven u ožujku dok je putovao pored Jupitera. E3 će biti najbliži Suncu 12. siječnja, dok će do Zemlje doći 1. ili 2. veljače. Stanovnici sjeverne polutke moći će ga vidjeti krajem siječnja, dok će na jugu biti vidljiv u ranoj veljači.

C/2022 E3 (ZTF) dugoperiodički je komet, što znači da ima orbitalno razdoblje dulje od 200 godina. E3-ju za krug oko Sunca trebaju deseci tisuća godina, naglašava Gizmodo.

Prema Britanskom astronomskom udruženju, kometu je 'nedavno izrastao dugačak i vrlo strukturiran ionski rep'. Udruga također ističe da bi se komet najbolje mogao promatrati u sljedećih nekoliko tjedana, budući da Mjesec neće biti tako sjajan na noćnom nebu.

Jessica Lee, astronomkinja s Kraljevskog opservatorija Greenwich, rekla je za Newsweek da se komet zbog orbite možda neće vratiti do Zemlje još 50.000 godina. 'Neka predviđanja sugeriraju da je orbita ovog kometa toliko ekscentrična da više nije u orbiti - tako da se uopće neće vratiti te će samo nastaviti', kaže Lee. Ako se vrati, to će biti 52.023. godine.

  • +13
Kiša meteora Geminidi Izvor: Profimedia / Autor: Pluto / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne očekuje se da će C/2022 E3 biti tako blistav kao komet NEOWISE, koji je bio vidljiv golim okom kada je iznad Zemlje prošao u srpnju 2020. Površinu tog 4,8 km širokog kometa zagrijalo je Sunce, zbog čega je NEOWISE počeo izbacivati plin i prašnjavi materijal stvorivši predivan rep. NEOWISE se neće vratiti u Zemljino susjedstvo još 6800 godina (ili sada, 6798 godina, ako očekujemo izvanrednu točnost od kometa.)

Ako uhvatite priliku, ulovite C/2022 E3 na nebu. Možda ćete biti jedini ljudi koji će mu svjedočiti.