UMJETNA INTELIGENCIJA

Pixel 3 zna kad se spremate na pusu i odmah će vas snimiti

18.04.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Koristeći alat razvijen još prije dvije godine Googleov pametni telefon može prepoznati pet različitih izraza lica i samostalno aktivirati kameru kako bi uhvatio važan trenutak

Pametni telefoni iz Googleove serije Pixel imaju ugrađenu značajku koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi putem kamere prepoznali je li osoba koja se sprema snimiti selfie napućila usne za poljubac. Otkriju li kako je tomu doista tako, okinut će fotku na brzinu.

Ta je značajka nadogradnja za način rada Photobooth u aplikaciji Pixel Camera. Riječ je o načinu rada koji automatski fotografira koristeći prednju širokokutnu kameru na modelu Pixel 3.

Osim usana spremnih za pusu softver može prepoznati pet ključnih izraza lica koji bi trebali aktivirati kameru: osmijehe, isplažen jezik, 'pačje' lice, napuhnute obraze i iznenađenje, tvrde u Googleu.

TEHNO PROGNOZA

Kakva nas tehnološka budućnost očekuje u 2019. godini? Evo što predviđaju stručnjaci

Pogledaj galeriju

U razvoju je djelomično korištena eksperimentalna tehnologija Google Clips iz 2017. godine, s kojom su se poigravali kako bi otkrili kako upogoniti umjetnu inteligenciju u svrhu olakšavanja fotografiranja.

Clips je trebao biti alat namijenjen obiteljima koje žele snimkom uhvatiti važne trenutke. Bio je malen, lagan i minimalistički, a koristio je ugrađene algoritme kako bi odredio kad treba samostalno fotografirati. Kako je većini korisnika bio suvišan, arhiviran je sve do sad.

Umjetna inteligencija također pomaže odrediti hoće li osobe koje se snima na fotografiji ispasti najbolje što mogu. Bijela traka na lijevoj strani zaslona u aplikaciji Camera reagira na ono što objekti snimanja rade. Kad svi gledaju u kameru i imaju lijep izraz lica proširi se na punu širinu zaslona, a mobitel sam fotografira, piše Verge.