STOP, PIRATI

Piratski mediji pregaženi valjkom

05.10.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Više od sto tisuća krivotvorenih DVDR-a, CDR-a, VHS-a i audio kazeta uništeno je danas u akciji Stop, pirati na poligonu Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi. Uništenje krivotvorina naložili su sudovi nakon provedenih više od 300 pravomoćno dovršenih kaznenih postupaka

Ukupne godišnje štete od piratstva u Hrvatskoj, tvrdi udruga BSA, veće su od 500 milijuna kuna, a pored ogromnih financijskih šteta koje nanose, ovako visoke stope ujedno su i kočnica dolaska internacionalnih servisa za legalni download autorskih sadržaja.

Namjera akcije Stop, pirati trajna je edukacija o štetnosti piratstva budući da gubitke ne nanosi samo industrijama utemeljenima na autorskom pravu, već i državnom proračunu i svim građanima. Naime, piratstvom se onemogućava povećanje zapošljavanja u ovoj branši koja zapošljava gotovo pet posto od ukupno zaposlenih u zemlji. Novac gubi i državni proračun jer ne ubire PDV, porez na dobit ili porez i prirez na dohodak te doprinose koje bi ostvarili zaposleni u ovim industrijama.

Budući da su stope piratstva u nama susjednim zemljama i zemljama EU znatno niže, smanjenje stope piratstva u Hrvatskoj prije ulaska u EU od izuzetne je važnosti, ističu koordinatori akcije.

U praksi, to je izgledalo ovako: gomila CD-a, VHS kazeta te DVD-a na prostoru poligona Jadran filma pregaženo je - valjkom. Pogledajte videoprilog.