SKIDA SE

Pirati obožavaju Igru prijestolja

27.12.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Najpopularnije američke serije imaju gotovo jednak broj gledatelja u svom televizijskom terminu kao i broj ilegalnih skidanja s piratskih stranica. A neki od korisnika tih ilegalnih kopija spremni su i platiti gledanje omiljene im serije

Iako su FBI i televizijski studiji zadali težak udarac piratskoj industriji zatvaranjem nekoliko stranica za 'dijeljenje sadržaja', poput MegaUploada i Demonoida, 'crno tržište' i dalje cvate.

Čak je zabilježen rast piratskog materijala i njegovog dijeljenja na internetu.

Među najčešće piratiziranim sadržajima su popularni filmovi, televizijske serije i računalni programi.

Torrentfreak je tako sastavio listu najpiratiziranijih televizijskih serija na internetu.

Prema njihovoj anketi internetski korisnici najviše su tražili piratske kopije 'Igre prijestolja', Dextera te 'Teorije velikog praska'.

Jedna epizoda 'Igre prijestolja' tako je skinuta više od četiri milijuna puta, što je gotovo jednako broju gledatelja dotične epizode u SAD-u.

Slijede 'Kako sam upoznao vašu majku', 'Breaking bad', The walking dead' te 'Homeland'.

Analitičari ističu kako toliku popularnost među piratima 'Igra prijestolja' treba zahvaliti HBO-u, koji ne dopušta prikazivanje serije izvan njegove usluge HBO Go online.

Sličan je slučaj i s drugim piratiziranim serijama čiji su gledatelji prisiljeni plaćati pretplatu ne bi li ih mogli gledati online.

Procjenjuje se kako bi se stopa piratstva, barem što se televizijskih serija tiče, značajno smanjila kada bi studiji omogućili veću dostupnost serija.

No čini se kako se studiji ne žele odreći prihoda od prodaje pretplata pa će piratske kopije popularnih serija i dalje kolati internetom.