Humanitarna akcija

Pepper, Franka i Baxter pozivaju: Dođite na FER i pomozite osobama s autizmom

12.12.2018 u 14:02

Bionic
Reading

U srijedu 19. prosinca u predvorju FER-a moći ćete uživati u kuhanom vinu i čokoladnim kolačima koje će posluživati roboti. Prikupljena sredstva idu Udruzi za autizam Zagreb

Advent u Zagrebu bogatiji je za zaista posebnu ponudu: u srijedu 19. prosinca u predvorju FER-a moći ćete uživati u kuhanom vinu i čokoladnim kolačima koje će posluživati – roboti! Ovaj neobičan događaj organiziraju FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i brend robotics@fer.hr. Uz sve, ova akcijom žele se prikupiti sredstva koja će se donirati Udruzi za autizam Zagreb.

  • +10
FER-ovi roboti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće na području socijalne komunikacije, govora, emotivnog razvoja i imaginacije. Stoga ferovci pozivaju građane da dođu i skromnim doprinosom pomognu Udruzi u provedbi njihove dugoročne misije 'Sretan život osoba s autizmom'.

Akciji su se dosad odazvali njihovi roboti Pepper, Franka i Baxter, a samo bi božićno čudo spriječilo NAO robote da se i oni pridruže akciji. Roboti tu neće biti samo za ukras: Pepper će primati narudžbe, Franka pripremati jela, a Baxteru će posluživati goste.

Robotska ruka FRANKA svojim mekanim dodirom izvrsna je za delikatan rad s biljkama u projektu SPECULARIA, gdje je zadužena za pripremu sadnica i orezivanje biljaka.

NAO i Pepper humanoidni su roboti, odnosno izgledaju i ponašaju se kao ljudi. U LARICS-u pomažu u ranoj dijagnostici autizma kod djece. Otkriti autizam dugotrajan je i iscrpljujući proces koji s robotima postaje daleko zabavniji.

Baxter je kolaborativni humanoidni robot koji voli raditi zajedno s ljudima.

Stog, pozivaju FER-ovci, dođite otvorenog srca i uma, učinite drugima dobro i saznajte iz prve ruke kako roboti funkcioniraju – uživajući pri tome u finom kuhanom vinu i slasticama.