TEHNO SAVJETI

Pažljivije s novcem: Pobrojali smo izvrsne aplikacije za raspolaganje osobnim budžetom

07.11.2020 u 08:05

Bionic
Reading

Ove korisne aplikacije za osobne financije spadaju među najpopularnije svoje vrste te pomažu korisniku pri izradi proračuna za sve od mjesečnih troškova do ljetovanja

U ovim turbulentnim danima punim priče o koronavirusu, otkaziuma i skraćenom radnom vremenu, sve više ljudi ima problema sa plaćanjem najamnine, režija, plaćanjem kredita i drugim tekućim troškovima. Na sreću, postoji velik broj aplikacija koje pomažu pri izračunu budžeta, a mi smo odabrali tri najbolje.

Buxfer

Buxfer je softver za osobno računovodstvo kojeg je jednostavno naučiti i koristiti. On je također fleksibilan, što znači da pored preuzimanja vaših stanja na karticama dozvoljava i ručno unošenje troškova i zarade. Buxfer može preuzeti stanje na vašim računima, pomoći pri praćenju budžeta, prati investicije i omogućava stvaranje ciljeva za stvari poput popravka kuće ili duga na kreditnoj kartici. Čak može dijeliti račune sa bračnim partnerom i cimerom, ako odlučite trošiti na takav način.

Ukoliko želite ručno dodavati troškove i prihode, Buxfer možete koristiti bez da platite jednu kunu. Sinkronizacija s bankovnim računom i automatsko označavanje računa košta 2 dolara mjesečno. Cijene dodatnih usluga mogu doseći 10 dolara, zavisno o broju značajki koje ste uključili, objašnjava Verge.

Google Sheets

Ako ne vjerujete vanjskim aplikacijama ili vam njihove značajke jednostavno nisu dovoljno dobre, uvijek se možete vratiti osnovama. Google Sheets je, kao i svi programi za tablice, izvrstan za računanje troškova, uz naglasak na razradu i podešavanje na bilo koji način koji vam je potreban.

Istina, za izradu tablice prilagođene vašim osobnim financijama trebat će vam više vremena nego da preuzmete gotov program, no ako želite ultimativnu kontrolu nad svim podacima koje unosite - kao i načinu na koji ćete raditi proračun, Google Sheets ili Microsoft Excel izvrsne su solucije za one koji stvari žele uzeti u svoje ruke.

Mint

Mint je još jedna popularna aplikacija za osobne financije koja pomaže pratiti velike i male troškove te pomaže pri štednji. Pored raspoređivanja svih troškova na nekoliko kategorija i tablica, Mint omogućava i olakšani pregled pomoću grupiranja - primjerice, vrlo lako omogućava izračun svog novca potrošenog na narudžbe hrane.

Korisne značajke Minta ne staju samo na praćenju računa. On može pratiti vaše ciljeve i kućnu štednju, predlagati načine na koje možete uštediti i tako dalje. Jedini problem su, doduše, reklame.

You Need a Budget (YNAB)

YNAB je jedinstven po tome što svaki novac koji dobijete raspoređuje po kategorijama, od štednje preko svakodnevnih troškova pa sve do mjesečnih računa. Softver je dovoljno fleksibilan da ga je moguće prilagoditi vrlo specifičnim korisničkim zahtjevima.

Neke banke ne podržavaju izračun budžeta, što znači da YNAB neće biti koristan nama koliko je koristan ljudima s druge strane Atlantika, no on i dalje ima vrlo velik broj korisnih značajki poput postizanja ciljeva, planiranja štednje te dijeljenja troškova s partnerom ili sustanarima.