na dobrom putu

Ipak se javlja: NASA nakon osam mjeseci napokon uspostavila kontakt s Voyagerom 2

04.11.2020 u 11:39

Bionic
Reading

NASA-ina ikonička letjelica uspješno je primila signal poslan pomoću velikog tanjura u Canberri u Australiji

NASA je uspješno uspostavila kontakt sa Voyagerom 2, prenosi Popular Mechanics. Letjelica već osam mjeseci leti bez nadzora kontrole leta, prije svega zato jer je 70 metara široka radio antena kojom smo s njime komunicirali bila nadograđivana i popravljana, naglašava izvor.

NASA je objavila da je uspješno poslala komande 29. listopada i to pomoću postaje Deep Space Station 43 smještene u Canberri u Australiji. Komande poslane Voyageru 2 poslužile su kao test za nedavno nadograđeni postajin hardver. Tim je tijekom osam mjeseci nadogradnji nastavio primati informacije od Voyagera 2, no nije mu mogao slati nove instrukcije. Na sreću, nakon nadogradnje hardvera, veza je uspostavljena i problem je bio riješen.

Jedna od nadogradnji Deep Space Stationa 43 ili skraćeno DSS43 dva su nova radio odašiljača. Jedan od njih - korišten za komunikaciju sa Voyagerom 2, nije bio zamjenjen preko 47 godina. Inženjeri su također ugradili opremu za grijanje i hlađenje, novo napajanje i drugu sličnu elektroniku potrebnu za pokretanje novih odašiljača.

'Ova testna komunikacija sa Voyagerom 2 definitivno potvrđuje da su stvari na dobrom putu' rekao je Brad Arnold, projekt menadžer DSN-a u NASA-inom JPL-u u Južnoj Kaliforniji.

DSS43 je trenutno jedina je postajau južnoj hemisferi čiji je odašiljač dovoljno moćan da udaljenim letjelicama šalje naredbe. NASA planira koristiti DSS43 za održavanje kontakta sa roverom Perseverance nakon što se spusti na Mars u veljači iduće godine.