TEHNO RECENZIJA

Pasijans kao nijedan dosad: Isprobali smo Monster Train

25.05.2020 u 07:34

Bionic
Reading

Monster Train je igra koja, makar po mnogočemu podsjeća na iznimno popularni Slay the Spire, nudi niz noviteta koji bi mogli zaintrigirati sve ljubitelje kartaških igara u kojima postupno gradite špilove

Nakon što je na tržište stigao Slay the Spire, inovativna kombinacija roguelike i deckbuilding igara, svatko ga je pokušao kopirati. Uostalom, zarazni aspekt igre koja se svakim igračevim novim pokušajem mijenja te ga tjera da isproba drugačije kombinacije idealni je koncept za nabijanje suludo velikog broja odigranih sati.

Kad umirete, vraćate se na početak igre, ali zavisno o vašem uspjehu novi pokušaj je olakšan otkrivenim predmetima, svaka pobjeda daje vam priliku nadograditi ono čime raspolažete, a sve je začinjeno mutatorima koji neke aspekte igre čine puno istaknutijima, pruživši igračima priliku za brutalne kombinacije. Ako ne znate o čemu pričamo, a ne sjedi vam loše Hearthstone ili Magic the Gathering, ne gubite vrijeme i odmah krenite igrati Slay the Spire.

Monster Train, igra o kojoj je ovdje riječ puno toga posuđuje od Slay the Spirea, ali u kombinaciju ubacuje nekoliko vlastitih mehanika koje funkcioniraju na prekrasan način, uz nekoliko malih zamjerki o kojima ćemo kasnije. U igri preuzimate ulogu kolovođe demonskog vlaka pod imenom Boneshaker. Boneshaker u lokomotivi prevozi posljednji pakleni krijes i nastoji ga odnijeti u najdublji dio pakla.

Na putu mu stoje anđeoske legije koje ga žele zaustaviti te koje cijelo vrijeme upadaju u glavnu vagon ne bi li se domogle glavne sobe i uništile krijes. Vaš zadatak je stvarati demonske sile koje će zaustaviti napadače i obraniti toranj sastavljen od tri kata. Jedinice, kao i popratne čarolije (naravno) stvarate iz karata koje tijekom putovanja ojačavate i nadograđujete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Good Shepherd

Neobična mješavina

Trik kod Monster Traina je što standardnu ideju slaganja karata miješa sa tower defenceom i samim time cijelu igru čini malo zanimljivijom. Relativno kratko vrijeme potrebno za završavanje Monster Traina igra nadoknađuje velikim izborom jedinica, odnosno s pet vrlo različitih demoskih klanova. Na početku igre, naime, birate glavni klan i pomoćni klan, što znači da su vam na raspolaganju hrpe potencijalnih kombinacija.

Tijekom igre povremeno ćete moći nadograđivati čarolije ili jedinice, a neprijatelji će postupno postajati sve jači i jači, sve do posljednjeg neprijatelja koji ima specijalni efekt koji se otkriva na početku igre i igraču daje do znanja kakav bi špil u pravilu trebao raditi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Good Shepherd

Kupiti ili ne

Dobra strana Monster Traina je da, pored lijepe grafike, ima niz mehanika koje su vrlo lako shvatljive i probavljive, makar nemaju taj egzotični šarm Slay the Spirea. Njegov najveći problem je što jedan pokušaj ili run traje relativno kratko (oko 20 minuta) što je možda dobro, ako ste u žurbi.

Sve u svemu, ako tražite dobru igru koja će zamijeniti Slay the Spire, Monster Train pruža izuzetno fleksibilno iskustvo koje će oduševiti sve ljubitelje spomenute igre. Njegova neobična kombinacija tower defensea, roguelikea i deck buildinga pravo je osvježenje u ovom nišnom žanru te predstavlja izvrsnu priliku za trošenje bar nekoliko sati slobodnog vremena.

Monster Train slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Good Shepherd
  • Ime: Monster Train
  • Proizvođač: Shiny Shoe
  • Izdavač: Good Shepherd
  • Žanr: Igra slaganja špilova
  • Platforme: PC
l>