STIGAO JE!

Palm Pre u prodaji u SAD-u

08.06.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Dugo očekivani Palmov pametni telefon Pre, u ovom trenutku možda i najozbiljnija konkurencija iPhoneu, napokon je krenuo u prodaju. Na žalost nas Europljana, samo u SAD-u

Palm Pre ovog vikenda pojavio se u okrilju američkog telekoma Sprint, kao i u dućanima Best Buy, Radio Shack i Wal-Mart, po cijeni od 199 dolara, uz koju ide i dvogodišnja pretplata. Sprint nudi i uređaj bez pretplate po cijeni od 549,99 dolara. Što se pak tiče dostupnosti i cijene u Europi, nema službenih informacija; ostaje nam samo nadati se da će se Pre pojaviti što prije (i po razumnoj cijeni).

Ako ste zaboravili čemu toliko zanimanje za ovaj uređaj, ponavljamo njegove karakteristike. Palm Pre ima 3,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir, razlučivosti 480 puta 320 piksela, kliznu QWERTY tipkovnicu, WiFi, USB (putem MicroUSB priključka), Bluetooth i HSDPA povezivost, kameru razlučivosti tri megapiksela, 3,5-milimetarski konektor za slušalice, osam gigabajta ugrađene memorije, podršku za MMS te senzore koji osvjetljavaju zaslon u uvjetima slabog svjetla ili ga gase kada približite uređaj uhu.

Prve recenzije Prea istaknule su neke nedostatke i nedorađenosti u operativnom sustavu WebOS koji pokreće Pre, no ukupni dojmovi uglavnom su pozitivni. Je li Pre stvarno prijetnja iPhoneu, vidjet ćemo kad se pojave prvi podaci o prodaji, a vrlo je bitno i zanimanje razvojnih programera te broj i kvaliteta dodatnih aplikacija koje će se pojaviti za Pre u narednim mjesecima.