natječaj hrvatskog telekoma

Pilićarnik kojim se upravlja preko mobitela i interaktivna meteo karta najbolji su projekti malih genijalaca

15.06.2018 u 13:20

Bionic
Reading

Zadnjega dana škole Hrvatski Telekom predstavio je najbolje projekte Generacije Next - automatizirani pilićarnik te interaktivnu kartu meteoroloških pokazatelja. Ovim donacijskim natječajem potiče se razvoj STEM vještina kod mladih, a traje od 2004. godine

'Svaka aktivnost koja se radi s djecom, a koja je edukativnog karaktera, ima veliku vrijednost. Ovo što radimo kroz naš donacijski program ima još više smisla ako imamo u vidu digitalnu transformaciju u kojoj se nalazimo. I sama Europska unija polaže jako puno nade u digitalne tehnologije. Da bi one isporučile to što se od njih očekuje – rast gospodarstva i prosperitet društva – potrebni su tehnologija i ljudski kapital. Danas govorimo i o jednom i o drugom', kazao je na predstavljanju najboljih član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijsku tehnologiju HT-a Boris Drilo.

Automatizirani pilićarnik izradili su učenici Osnovne škole Iver pod vodstvom mentora Romana Rupčića, dok je suosnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić predstavio kolaboracijski projekt koji je omogućio prikaz meteoroloških pokazatelja diljem Hrvatske u realnom vremenu.

Projekt je ujedinio više od 100 osnovnih i srednjih škola te udruga diljem Hrvatske, a svaka uključena ustanova izradila je malu stanicu za mjerenje atmosferskih varijabli - temperature, vlage, tlaka, UV indeksa, količine svjetlosti te količine mikročestica u zraku za prikazivanje razine onečišćenosti zraka.

Generacija Next Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Tehnologiji interneta stvari orijentirani smo jer njome učenici mogu razviti projekte koji su bliski korisnim aplikacijama te se tako primiču inovativnosti, poduzetništvu i tržištu rada. Upravo zato smo uključili i srednje škole', pojašnjava Bakić. Ističe kako svakom djetetu u Hrvatskoj moramo omogućiti da bude ravnopravan građanin u svijetu.

'Tu leži naša kolektivna odgovornost', naglasio je Bakić.

Automatiziranim pilićarnikom upravlja se pak putem mobilnog telefona, a kako su nam objasnili njegovi autori Maja Pavlić i Mihael Orak, učenici petog razreda, uz njegovu pomoć se brine za to da su pilići siti i napojeni te da su na sigurnom kada padne noć.

'Nestane li im hrane, na mail dolazi obavijest o tome', pojasnili su nam ovi mladi zaljubljenici u robotiku, čiji projekt omogućava uštedu električne energije i vode te čuva okoliš.

Kako se na predstavljanju moglo doznati, 2020. godine će preko 250 milijuna uređaja biti povezano na internet, a ako se uzme to da se jedan posto odnosi na Hrvatsku, za dvije, tri godine možemo očekivati do tri milijuna uređaja.

U donacijskom natječaju Generacija Next u sezoni 2017./2018. sudjelovalo je više od 100 škola i udruga, oko 800 učenika i 130 mentora, a prijave za idući ciklus traju do 2. srpnja.

Ovaj natječaj provodi se od 2004. godine i u tom razdoblju je s više od 10 milijuna kuna potaknuo realizaciju više od 300 projekata. U posljednje dvije godine Generacija Next usmjerena je na STEM vještine - u tom razdoblju preko 160 škola opremljeno je naprednom opremom za projekte bazirane na IoT tehnologiji. Također, kroz Generaciju Next opremljen je laboratorij za astrobiologiju u Višnjanu, kroz koji godišnje prođe više od 700 djece.