CREATORS UPDATE

Ovo je sve što trebate znati o sljedećoj velikoj nadogradnji vaših Windowsa

30.10.2016 u 08:25

Bionic
Reading

Sljedeća značajna nadogradnja za Windows 10 zove se Creators Update, no ona donosi niz noviteta za svakoga - ne samo kreativce (ili one koji će to postati) kako joj to ime sugerira. Zapravo, u Microsoftu se nadaju kako će povećanjem mogućnosti OS-a uz pripadajući hardver u svakom probuditi kreativce, no s nedavnim prezentiranjem hardvera nisu otkrili (previše) detalja vezanih uz nadolazeću nadogradnju

Neke sitnice su u Microsoftu već otkrili za vrijeme predstavljanja novog hardvera, no čak ni vrlo brzi i dinamičan video koji je Microsoft postavio na YouTube vjerojatno nije pokrio baš sve što korisnici Windows 10 OS-a mogu očekivati početkom sljedeće godine.

Tako se primjerice nigdje ne vidi značajka koja bi trebala osigurati da prikaz na zaslonu bude ugodniji očima, kao i neke druge značajke do sada spominjane tek u glasinama. Možda čekaju i sljedeći build - za sada nije poznato.

Taskbar Windows 10 OS-a donijet će barem jedan novitet - MyPeople. Riječ je o značajki koja će prikazati omiljene/poslovne/učestale kontakte korisnika, vezane na Skype, GroupMe ili Office. Na taj način korisnici neće morati ulaziti u zasebne aplikacije za komunikaciju ili suradnju na nekom projektu. Ovaj alat će omogućiti i niz različitih interakcija, od slanja emotikona pa do popup polja za profile, opet - bez otvaranja drugih aplikacija.

Windows Defender je više no solidan komad softvera koji štiti računalo korisnika od različitih online i offline napasti. Napokon je došlo vrijeme i za modernizaciju sučelja ovog pomagala, a za sada nije jasno hoće li pored redizajna donijeti i neke nove mogućnosti.

U Microsoftu ne odustaju od razvoja svog preglednika nove generacije. Edge će s Creators Update nadogradnjom postati mnogo moćniji, a posebno za one koji će raditi u AR/VR svijetu zahvaljujući podršci za HoloLens i sl. uređaje. Jasno, novosti će biti i za standardne korisnike preglednika, posebno po pitanju funkcionalnosti tabova. Tab Browser u pregledniku Edge osigurat će lakše snalaženje u mnoštvu otvorenih stranica.

Redizajn će doživjeti i Action Center. Umjesto trenutnih golemih blokova za konfiguriranje bitnijih dijelova sustava i mogućnosti, tu će se pojaviti klizači za kontrolu glasnoće i svjetline zaslona, a golemi pravokutnici postat će kvadrati jasnije razdvojeni jedni od drugih. Izgledno će biti izmjena i u načinu prikaza obavijesti sustava, no to tek treba vidjeti...

Korisnici će s Creators Update imati kudikamo više opcija za boje taskbara i drugih dijelova sustava, a sustav će se moći personalizirati i temama iz Windows Storea. Postoji i vjerojatnost da će se ove teme moći prebaciti i na Xbox One konzole.

U Redmondu su po svoj prilici radili na aplikaciji Groove Music Maker. Riječ je o komadu softvera koji na jednostavan način omogućuje stvaranje glazbenog sadržaja. Za sada mogućnosti ovog komada softvera nisu potpuno jasne, no očito je namijenjen kreativcima.

Za još sadržaja u kreativnom smislu pobrinut će se Paint 3D:

Još jedna od 'sitnica' koje vrijedi izdvojiti je svakako i puna podrška za styluse u Microsoft Wordu. Ako korisnik primjerice olovkom precrta dio teksta, on će se izbrisati, a to je tek dio novih mogućnosti (uređivanje, ostavljanje komentara, etc.).

Što s mobilnim svijetom? Microsoft se po svoj prilici drži mantre da za tekuću godinu nisu planirali predstaviti ništa posebno. Ipak, dogodine se s novom nadogradnjom očekuje i širenje Continuum mogućnosti Windows 10 platforme za pametne telefone. No, o tom - potom.