MNOGO NOVOSTI

Microsoft otkrio svoje prvo stolno računalo, ali to nije sve

27.10.2016 u 22:29

Bionic
Reading

Na sinoćnjem događanju Microsoft je otkrio niz noviteta koji stižu u sljedećoj velikoj nadogradnji Windows 10 OS-a nazvanoj 'Creators Update'. U skladu s tim nazivom, Microsoft je otkrio vrlo moćno All-in-One računalo Surface Studio, o kojem glasine govore već duže vremena...

Valja krenuti od softvera. Početkom 2017. godine sva Windows 10 računala besplatno će dobiti 'Creators Update' nadogradnju, koja donosi niz noviteta za baš svakoga. Od alata za stvaranje 3D sadržaja, prijenosa igara uživo u samo par poteza (Microsoft je naglasio da u praksi nema latencije kao kod drugih servisa), postavljanja prilagođenih turnira preko Xboxa pa do još veće integracije s VR/AR tehnologijom, Microsoft za 'desetku' ima još velikih ideja koje tek trebaju ugledati svjetlo.

Terry Myerson, jedna od glavnih figura razvoja Windows OS-a i uređaja u Microsoftu, izjavio je kako želi da Windows 10 ima učinak izuma prvog tiskarskog stroja (Gutenberg) - ali na sljedeći val računalstva. Baš kako su ranije informacije i sugerirale, Microsoft je iz ovog ili onog razloga odlučio dovesti prastari Paint program u novu dimenziju. Doslovno. Novi Paint je fokusiran na 3D sadržaj, a korisnici mogu u njega ubacivati 3D modele, scene, ali ih i dijeliti s drugima preko posebnih online čvorišta. U svojim kreacijama korisnici će moći uživati i u AR/VR svijetu, no ako su resursi problem, 3D pregled je uz svega par klikova moguće podijeliti s drugima na Facebooku:

Windows će u sljedećoj nadogradnji donijeti još bolju povezanost s omiljenim korisnikovim kontaktima. Oni će se moći smjestiti na taskbar, a odakle će biti lakše pokrenuti i održavati komunikaciju.

Microsoft je iskoristio događanje kako bi prezentirao i kudikamo jeftinije VR sustave za Windows 10, koji pokreću istu Windows Holographic platformu kao i HoloLens. Ove sustave koji će koštati svega 299 dolara proizvodit će HP, Dell, Lenovo, Asus i Acer, a za razliku od Oculusovih i Valveovih rješenja, riječ je o kategoriji koja bi mogla uistinu popularizirati VR svijet za prosječnog potrošača.

Većina ovih noviteta u prvom dijelu prezentacije bila je vezana uz sljedeće poglavlje računala i krajnjoj potrošačkoj masi. No, u Microsoftu se konačno pomiču neki zupčanici - div iz Redmonda je otkrio najmoćnije izdanje Surface Book hibridnog prijenosnika, koji stiže s najnovijim Intel Core i7 čipovima, snažnijom grafikom, brdom memorije i većom baterijom koja po njihovim riječima može izdržati čak 16 sati na jednom punjenju. Kako bi ovo bilo moguće, Microsoft je morao redizajnirati tzv. powerhouse dio uređaja - ali samo iznutra. Tu je naravno i dodatno hlađenje kako bi ovaj moćni prijenosnik mogao raditi punom parom duže vremena.

No sve ovo spomenuto kao da je palo u brzi zaborav onaj tren kada je Microsoft otkrio svoje prvo All-in-One računalo namijenjeno profesionalcima i kreativcima - Surface Studio:

Prvo što upada u oči kod Microsoftovog računala je 28-inčni 'najtanji i najkvalitetniji zaslon ovakve vrste na svijetu'. Debljine svega 12,5 milimetara, u sebi krije razlučivost od 4.500 puta 3.000 piksela, više vrsta kalibracije i mogućnost mijenjanja prikaza izravno iz Windows 10 OS-a, a naravno da donosi i podršku za olovku te upravljanje dodirom. Nije samo ovaj posebno izrađeni zaslon inženjersko čudo - već cijeli stroj bez šavova i u velikim komadima aluminija. Zaslon je jednim prstom moguće položiti na stol (Microsoft ovo zove 'Zero Gravity' zglob) i koristiti ga kao pravu podlogu za crtanje, naslanjati se na njega, a pri crtanju se neće micati niti malo. Ovo možda zvuči kontradiktorno, no u Microsoftu navode kako su u držačima zaslona smješteni posebni mehanizmi koji osiguravaju ovakvo gotovo futurističko micanje.

Što s ostatkom hardvera? Surface Studio je moguće opremiti s Intel Core procesorima najnovije generacije, a vrh ponude predstavlja Core i7, uparen s 32GB radne memorije, 2TB hibridne brze pohrane te Nvidia GTX 980M grafičku karticu s 4GB video memorije. Dok sustav očito nije namijenjen igranju, moći će pokrenuti mnoge novije naslove bez posebnih problema. Osim olovke koja stiže s uređajem, Microsoft je otkrio i novi hardverski dodatak, nazvan Surface Dial. Ovo je novi pomoćni alat za kreativce, koji se može smjestiti na stol ili izravno na zaslon Surface Studio računala, čime se otvaraju brojne mogućnosti poput brzog traženja odgovarajuće sekvence u alatu za obradu videa, mijenjanja boja pri crtanju on-the-fly, i još mnogo toga.

U kućištu računala nalaze se četiri USB 3.0 priključka, 3,5-milimetarski audio priključak, čitač SD kartica, Ethernet, Mini DisplayPort, a tu je još i Bluetooth 4.0, 802.11ac Wi-Fi, 5-megapikselna Windows Hello kamerica sprijeda, mreža mikrofona, 2.1 audio sustav s Dolby Audio premium oznakom i dr.

S početnom cijenom od 3.000 dolara, Surface Studio definitivno nije jeftin, no s obzirom da donosi više od Wacom Cintiq grafičkog tableta (koje nije ni računalo) po sličnoj cijeni, mnogi analitičari vjeruju da barem jeftinija izdanja Surface Studia Microsoft planira prodavati i uz gubitke. U svakom slučaju, ovaj impresivni komad hardvera stiže na zimu, a sasvim sigurno će se naći kako u rukama kreativaca, tako i onih koji žele vrlo moćno kućno računalo.

U konačnici, IT div iz Redmonda je cijelo događanje zapravo posvetio temi kreativnosti i naglasio kako bilo tko može biti stvaratelj sadržaja - i Microsoft mu želi pomoći u tom.