NOVI ŠAMPION

Ovo je Fugaku: I najbrže superračunalo svijeta bori se protiv koronavirusa

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 14:12
  • Objavljeno 23.06.2020 u 14:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Po prvi put u 11 godina na prvom mjestu top liste najbržih superračunala našao se uređaj izrađen u Japanu

Japansko superračunalo Fugaku izbilo je na prvo mjesto top ljestvice najbržih uređaja te vrste, obavivši 2,8 puta više izračuna u sekundi nego drugoplasirano IBM-ovo superračunalo Summit (415,53 naspram 148,6 teraflopsa ).

Taj je IBM-ov stroj dosad četiri puta zaredom bio na prvoj poziciji popisa 500 najbržih superračunala.

Na trećem je mjestu također IBM-ovo superračunalo, smješteno u laboratoriju Lawrence Livermore u Kaliforniji, dok su četvrto i peto mjesto zauzela kineska računala.

Fugaku je također briljirao i u drugim kategorijama, postavši prvim superračunalom koje je istovremeno na vrhu top lista Graph500, HPCG i HPL-AI.

Top500 rangira najmoćnije nedistribuirane računalne sustave svijeta dva puta godišnje. Kako bi se našlo u toj kategoriji, računalo mora biti tisuću puta brže od običnog računala.

Fugakuova pobjeda značila je ujedno i kraj dugogodišnje dominacije Amerikanaca i Kineza. Japansko računalo tako se ponovno našlo na prvom mjestu nakon dugih 11 godina. Potpuno će biti funkcionalno iduće godine.

Smješteno u japanskom gradu Kobeu, superračunalo Fugaku rezultat je šestogodišnjeg rada u tvrtci Fujitsu, uz podršku japanske vlade putem instituta Riken. Njegovo ime drugi je naziv za planinu Fuji.

Fugaku je već upogonjen u borbi protiv pandemije koronavirusa. Koristi ga se za izradu simulaciju širenja kapljica s virusom u uredskim prostorima u koje su ugrađene pregrade, kao i u nakrcanim vlakovima u kojima su prozori otvoreni.

Također bi računalo veličine sobe s vremenom trebalo pomoći i u potrazi za učinkovitim lijekovima, piše BBC.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!