KAO BRAĆA WRIGHT

Je li Google postigao kvantnu nadmoć i što to uopće znači?

24.10.2019 u 11:56

Bionic
Reading

U divu iz Mountain Viewa tvrde kako su napravili kvantno računalo daleko moćnije od bilo čega čime danas raspolažemo. S time se ne slažu u IBM-u

U članku objavljenom u časopisu Nature Googleovi istraživači ustvrdili su kako su po prvi put ikad postigli kvantnu nadmoć. Taj termin označava teoretsku mogućnost kvantnih računala da riješe probleme koje klasična računala ne mogu riješiti.

Googleovo 53-bitno kvantno računalo Sycamore u 200 sekundi je obavilo izračun za koji bi, navode iz Googlea, najbržem današnjem superračunalu trebalo deset tisuća godina.

IZVJEŠTAJ

[FOTO] U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu održan je sajam inovacija Zagreb Maker Faire 2019.

Pogledaj galeriju

Od tog konkretnog izračuna nema naročite praktične koristi jer izbacuje tek niz nasumičnih brojki. Odabran je kako bi pokazao da Sycamore može funkcionirati onako kako se od kvantnog računala očekuje.

Na doista korisna kvantna računala čekat ćemo vjerojatno još godinama jer su tehničke prepreke koje treba savladati ogromne, a čak i tada će biti bolja od običnih računala u obavljanju tek nekoliko specifičnih zadaća.

Očekuje se kako će trebati proći još desetak godina prije no što izradimo kvantno računalo otporno na pogreške i s više kubita, koje će moći obrađivati složenije algoritme tijekom duljeg razdoblja.

IBM: Google je 150 milijuna posto u krivu

U IBM-u su već osporili Googleove tvrdnje, navodeći kako su 150 milijuna posto u krivu. O čemu se radi? Klasični računalni bit je ili uključen ili isključen. Kvantni bit (kubit) može biti oboje istovremeno, što znači kako može obraditi više podataka nego klasični. U Googleu, uvjereni su u IBM-u, griješe kad misle kako bi zahtjevi za RAM pohranu u klasičnim računalima morali biti ogromni, preveliki kako bi mogla brzo raditi. Uzme li se u obzir to što mogu istovremeno koristiti i RAM i kapacitete čvrstih diskova, deset tisuća godina razlike koje spominju u Googleu padaju na dva i pol dana, pri čemu će klasična računala biti daleko preciznija nego kvantna.

Ipak, riječ je o značajnom koraku naprijed kojeg je Googleov glavni izvršni direktor Sundar Pichai usporedio s 12 sekundi prvog leta zrakoplovom braće Wright.

U razgovoru za MIT Technology Review Pichai je istaknuo kako je Googleov tim uspio postići ono što drugima dosad nije pošlo za rukom zahvaljujući tome što su mogli sudjelovati u svim fazama izrade, od wafera pa naviše.

Kao jedno od prvih mogućih područja primjene Pichai je izdvojio simulacije molekula i procesa na molekularnoj razini kako bismo dobili bolje lijekove, umjetna gnojiva i baterije, ali i preskočili ograničenja koja pred razvoj računalstva postavlja Mooreov zakon.

Od toga nas dijeli još barem desetljeće, dodao je, iako ćemo za koju godinu već vidjeti prva kvantna računala koja će funkcionirati dovoljno dobro.

Pichai je otkrio kako na Googleovom kvantnom računalu radi razmjerno mali tim, koji koristi rezultate dugogodišnjih investicija i istraživanjima u raznim područjima. Očekuje kako će u budućnosti kvantno računalstvo biti podjednako sveprisutno i važno za Google i njegove kupce kao što je umjetna inteligencija danas.

Pichai je također prognozirao kako će doći do moćne simbioze kvantnog računalstva i umjetne inteligencije, u kojoj će ta dva područja međusobno poticati rast.