ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Ovo i nas čeka: Astronomi su snimili sudar dvije galaksije

12.08.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Teleskop Gemini North na Havajima zabilježio je dvije spiralne galaksije - NGC 4568 i NGC 4567 - u trenutku kad su njihova središta bila udaljena 20 tisuća svjetlosnih godina

Spajanje dviju galaksija, jedno od najspektakularnijih svemirskih događanja, uhvaćeno je okom kamere u zviježđu Djevice, udaljenom 60 milijuna svjetlosnih godina.

Tako iz prve ruke možemo promatrati što bi se moglo dogoditi kad u dalekoj budućnosti dođe do sudara naše matične galaksije Mliječnog puta s Andromedom.

Teleskop Gemini North na Havajima zabilježio je dvije spiralne galaksije - NGC 4568 i NGC 4567 - u trenutku kad su njihova središta bila udaljena 20 tisuća svjetlosnih godina. Toliko je približno Zemlja udaljena od središta Mliječnog puta.

Kad se galaksije još više približe jedna drugoj, bit će moguće vidjeti razmjere sudara. Naravno, do toga neće doći u bližoj budućnosti.

Galaksije će provesti milijune godina krećući se jedna oko druge i postupno se međusobno približavajući. Iza njih će ostati dugi repovi zvijezda i plinova. Za nekih 500 milijuna godina će se stopiti u jednu galaksiju, u kojoj više neće biti plina i prašine potrebnih za stvaranje novih zvijezda.

Moguće je kako će za oko pet milijardi godina sličnu sudbinu doživjeti Andromeda i Mliječni put.

  • +3
Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / Hubble

Naime, američka svemirska agencija NASA je pomoću teleskopa Hubble otkrila kako se Andromeda približava Mliječnom putu brzinom od oko 400 tisuća kilometara na sat. Putujući tom brzinom, do Mjeseca bi od Zemlje stigli za sat vremena.

U NASA-i procjenjuju kako će zvijezde u svakoj od galaksija biti dovoljno udaljene kako bi izbjegle međusobne sudare. Umjesto toga će promijeniti orbite i početi kružiti oko središta novonastale galaksije.

Astronomi vjeruju kako nakon sudara galaksija nastaju eliptične galaksije. Kd se NGC 4568 i NGC 4567 spoje, nova će galaksija vjerojatno ličiti na Messier 89, drugu eliptičnu galaksiju u zviježđu Djevice, piše CBS News.