BAREM MRVICA SIGURNOSTI

Ovim dodacima za internetski preglednik lakše ćete se obraniti od hakera

22.03.2017 u 08:26

Bionic
Reading

Web je vrlo zabavno mjesto, no posebno za one koji nisu internauti s godinama iskustva, to mjesto krije i niz sigurnosnih problema i opasnosti. Korisnici internetskih preglednika Chrome i Firefox ipak mogu računati na nešto više zaštite korištenjem različitih dodataka

Većina današnjih internetskih preglednika već po prvom pokretanju rade solidan posao u zaštiti korisnika, a svakim danom su sve napredniji u svojim funkcijama. Ipak, ništa nije tako dobro kao koji dodatni sloj zaštite u vidu dodataka - i naravno, zdravorazumski recepti kako ne bi došlo do krađe privatnih podataka, identiteta, provale u računalo itd.

LastPass

LastPass je dodatak koji se brine za upravljanje lozinkama, a usprkos pravom brdu konkurenata, ovaj komad softvera uvijek je među prvim izborom. Dostupan je za preglednike Chrome i Firefox, a instalacija i postavljanje jednostavno i što je najbitnije - sigurno. Pored uobičajenih lozinki, moguće je spremiti i podatke o kreditnim karticama. 

uBlock Origin

Zadaća ovog dodatka za Chrome i Firefox je jednostavna - spriječiti tzv. trackere i reklame. uBlock Origin će zaustaviti internetska odredišta da prikupljaju previše podataka o korisniku, blokirati kod koji može nastaviti pratiti aktivnosti korisnika online i drugo. Ono što posebno krasi uBlock Origin pored konkurencije je činjenica da uistinu troši manje resursa računala nego li drugi, bilo da je riječ o radnoj memoriji ili procesorskom zauzeću. 

Tunnelbear

Jedan od najboljih načina za osiguravanje privatnosti online i održavanja sigurnosti je korištenje VPN usluga - posebno ako se korisnici često spajaju na javne Wi-Fi mreže (što nije preporučljivo). Preglednik Firefox besplatno integrira ovu mogućnost, a za Chrome je jedan od najboljih uradaka dodatak TunnelBear. S njim je moguće spriječiti praćenje online, zaobići blokirana internetska odredišta i dr., a korisnici svaki mjesec dobiju nešto besplatnog prometa na korištenje. 

Privacy Badger

Ovaj dodatak preporučuje Electronic Frontier Foundation - što bi trebalo govoriti dosta o njegovoj kvaliteti. Baš kao u prethodnim slučajevima, Privacy Badger služi za blokiranje trackera, selektirano filtriranje internetski adresa, blokiranje koda za prikupljanje podataka o korisniku za oglašivače (ili hakere). Štoviše, ovaj alat pruža integrirane klizače kojima je moguće postaviti svaki željeni element po potrebi, a dostupan je za Chrome i Firefox.

ScriptBlock

Internetska odredišta učitavaju brdo koda, koji pored onog za prikaz stranice i njenog sadržaja služi i za stvaranje problema - kako po pitanju performansi preglednika, tako i u smislu sigurnosti. ScriptBlock za Chrome na jednostavan i ne posebno tehnički način omogućuje svakom da kontrolira bilo kakve skripte koje se žele aktivirati na određenim stranicama, a korisnici proizvoljno mogu prilagođavati listu stranica tj. filtriranog sadržaja. 

Disconnect

Za one koji žele znati točne detalje što koje internetsko odredište 'njuška' (i istovremeno blokirati neželjeni sadržaj), dodatak Disconnect za Chrome i Firefox pun je pogodak. Kao i kod ostalih dodataka i ovdje je moguće filtrirati sadržaj po želji, uz zgodan prikaz uštede internetskog prometa i onoga što stranica točno želi izvoditi 'u pozadini' za vrijeme surfanja.

Više: Gizmodo