LAICI - OPREZ!

Ove stvari u Windowsima baš nikada ne biste smjeli dirati

15.03.2017 u 06:24

Bionic
Reading

Mnogi korisnici računala po prvom otkrivanju mogućnosti brisanja tzv. 'privremenih' datoteka i direktorija spoznaju koliko to diskovnog prostora može zauzimati pa krenu u pustolovinu brisanja mnogih drugih direktorija...što se može pokazati kobnim po funkcionalnost računala

Postoji niz dadoteka i direktorija koje operativni sustav Windows traži za normalan rad, a petljanje po njima (osim u slučaju kada se točno zna što se radi) vrlo lako može dovesti do nestabilnosti u radu, gubitak vrijednih podataka i općenito različite loše posljedice. 

Program Files i Program Files (x86)

U pitanju su direktoriji gdje se obično smješta instalirani softver. Pri instalaciji kakvog komada softvera, on ubacuje svoje vrijednosti i polja u Registry te se naseljava u odgovarajući direktorij (Program Files ili Program Files x86, ovisno je li riječ o 64-bitnom komadu softvera). U tom direktoriju se nalaze sve datoteke bitne za funkcioniranje programa, a njihovo brisanje ili izmjena može dovesti do problema. 

Ako se već želi izbrisati softver, valjan način je uklanjanje preko Programs and Features izbornika u Control Panelu. Neki od programa će korisnika upozoriti da je potrebno ponovno pokrenuti računalo za potpuno brisanje iz Registryja i Program Filesa. Ako i nakon deinstalacije (i pripadajućeg restarta) još uvijek postoji direktorij u Program Files, u pravilu ga se može brisati, no i tada mogu nastupiti nevolje...

System 32

Ok, mora biti potpuno jasno - dok postoji mrvica prostora za manevriranje pri brisanju datoteka ili čitavih direktorija u Program Files strukturi, toga uopće nema u Windows direktoriju. Tu jednostavno ne treba dirati ništa - no to posebno, posebno vrijedi za direktorij System32. 

U njemu se nalazi na stotine datoteka DLL (Dynamic Link Library), koje su temelj za rad računala. Tu su još i brojni servisi koji omogućuju neke stvari iz Windows OS-a koje se uzima zdravo za gotovo (baratanje prikazom fontova, neke od aplikacija standardnih za Windows poput kalkulatora i sl.). 

Ukratko - ne postoji niti jedan valjan razlog zašto bi prosječan korisnik ili laik ulazio u direktorij System32, a kamoli brisao ili mijenjao datoteke unutra. Valja imati na umu kako postoji prilično nezgodan 'online štos' koji korisnicima savjetuje korake za brisanje ovog dijela sustava. Nije teško pogoditi kako podvala završava - reinstalacijom sustava.

Page File

Datoteka pagefile.sys u pravilu se može naći u c:\ i obično je skrivena (može se vidjeti tek omogućavanjem pregleda datoteka sustava i skrivenih datoteka). Mnogi korisnici primijete kako datoteka zauzima golemi prostor na disku te je požele brisati, no to nije pametan potez. 

U nju Windows smješta podatke kada je radna memorija računala blizu punjenja ili tek za 'lakše disanje sustava' općenito. Posebno kod sustava s manje količinom radne memorije (tipa 4GB naniže), brisanje ove datoteke znači samo jedno: rušenje programa, a možda i sustava, nakon što mjesta u RAM-u više jednostavno ne bude. 

Windows OS omogućuje korisnicima upravljanje tom virtualnom memorijom, no stvar jednostavno treba ostaviti na automatici za optimalan rad. Ako je već memorija problematična, jednostavno valja razmisliti o kupovini dodatne...

What is a Paging File or Pagefile as Fast As Possible Autor: Techquickie

System Volume Information

Baš kao i u slučaju Page Filea, direktorij c:\System Volume Information obično je skriven od znatiželjnih pogleda prosječnog korisnika. Na prvi pogled riječ je o još jednom direktoriju bez jasno vidljive svrhe, no to nikako nije slučaj. 

Prije nego se krene u petljanje s njegovim sadržajem, valja napomenuti kako System Volume Information sadrži vrlo bitne funkcije za rad OS-a. Windows će pokušati i onemogućiti pristup tom direktoriju, no stvar je moguće zaobići. 

Uglavnom, ovaj direktorij sadrži podatke potrebne za System Restore, tako da korisnik može vratiti računalo 'na staro' u slučaju da nešto zakaže u radu. Direktorij sadrži i podatke koje Windowsi koriste za indeksiranje podataka na diskovima računala. Kao i ranije - o direktoriju postoji niz tehničkih stvari koje se može saznati, no i dalje ga valja izbjegavati - posebno kad je riječ o brisanju. 

Više: MakeUseOf