(NE)MODERNO

Ovi 'ostaci' Windowsa XP su još uvijek u 'desetki'

21.11.2015 u 10:56

Bionic
Reading

Iako se za Windows 10 govori da donosi najbolje od 'sedmice' i 'osmice', valja imati na umu da su brojni elementi sustava uistinu prastari. U najnovijem izdanju operativnog sustava iz Redmonda tako je moguće pronaći pikselizirane izbornike, screensaver materijal i ikonice, baš kao i prikaz CRT monitora iz sad već pomalo zaboravljene ere računala

I dok se brojni korisnici diljem svijeta 'dive' povratku Start izbornika u svojoj hibridnoj varijanti s Windows 10 OS-om, dio njih nikako nije zaboravio na stvari poput screensavera. No, dok se o (ne)potrebnosti istih ne treba trošiti mnogo riječi, nekolicina korisnika voli imati takav ukras. Do njega je pak malo teže doći preko uobičajene opcije desnog klika na desktopu. Najjednostavnije je otići u Search polje kraj Start izbornika i otipkati 'screen saver' te odabrati izmjenu.

Prozor koji će se otvoriti je ostao neizmijenjen godinama. U njemu se nalazi i prikaz starog CRT monitora, za koje je zapravo ovaj program bio i namijenjen (preventiva burn-in efekta fosfora kod monitora s katodnom cijevi).


Disk Quota je još jedna od funkcija koje su i u najmoderniji Windows OS do sada ušle neizmjenjene, što uključuje i zgodnu retro ikonicu semafora. Ova mogućnost administratorima služi kako bi ograničili količinu diskovnog prostora za korisnike, obično u poslovnim okruženjima.

Još jedan od zgodnih elemenata koji su ostali u Windows 10 OS-u iz starih vremena je polje za upis Windows lozinke. Ovaj dio je moguće vidjeti korištenjem Google Chromea i lozinke za pristup računalu. Dovoljno je otvoriti Chrome te u polje za adresu upisati chrome://settings/passwords. U novom prozoru će se pokazati spremljene lozinke adresa koje je korisnik odabrao - no za prikaz lozinki (tipka show) valja ubaciti Windows lozinku. MakeUseOf piše kako se ovaj prastari dio sustava pojavljuje jer Chrome koristi stari(ji) Windows API.

Tko traži još pikseliziranih ikonica i dijelova koda koji su godinama ostali neizmijenjeni može pretražiti računalo za aplikacijom Windows Journal. Ovaj komad softvera se prvi put pojavio na Windows XP Tablet PC Edition, verziji OS-a namijenjenog ranim verzijama računala-tableta, koja su koristila styluse