POGLED U LEGENDU

Ovakav pogled ima pilot raketoplana

14.07.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Na internetu su ovih dana prvi put objavljene impresivne interaktivne snimke kabine umirovljenog raketoplana Discovery na kojima se vidi kako je ona izgledala iz perspektive njihovih pilota

Dvojica američkih astronauta u ponedjeljak su na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), uz koju je shuttle Atlantis na svojoj zadnjoj misiji pristao 10. srpnja, obavili posljednju šetnju svemirom u eri raketoplana.

Kako stvari sada stoje, američkim se astronautima slična prilika neće ukazati sve do jeseni 2012. godine.

Kada se Atlantis vrati na Zemlju 21. srpnja, okončat će se i njegova karijera i 30-godišnja era NASA-inih shuttleova, a neke od letjelica bit će izložene u muzejima.

Raketoplan Discovery, koji je umirovljen 9. ožujka ove godine, trebao bi u travnju 2012. završiti u muzeju Smithsonian Institution. Trenutačno su u tijeku tehnički zahvati kojima bi se trebao urediti i pripremiti za svoju novu, obrazovnu misiju. Njegovi glavni motori bit će zamijenjeni replikama, ugradit će mu se zamjenska stakla, a iz unutrašnjosti će se odstraniti neki dijelovi instalacija.

NASA je prošli mjesec novinarima pružila rijetku priliku da prođu kroz vrata kroz koja je u Discovery na svoje misije pošlo 186 astronauta i razgledaju njegovu unutrašnjost – pilotsku kabinu i golemi teretni prostor koji je svojevremeno u orbitu nosio svemirski teleskop Hubble te brojne dijelove, opremu i namirnice za ISS.

Konačno su na internetu ovih dana objavljene i impresivne interaktivne snimke kabine letjelice na kojima se vidi kako je ona izgledala iz perspektive pilota. Fascinantan broj instrumenata u njoj jasno pokazuje kako su zahtjevni bili njihovi zadaci te koliko su dobro morali biti uvježbani da bi ih obavljali.

Interaktivni film (kojim je moguće upravljati komandama poput ^ ili <) pogledajte na ovom linku.