izumi

Ovaj krevet vam može spasiti život u slučaju potresa

12.07.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Kada potres počne, velika metalna vrata se otvaraju i osoba, zajedno s madracem, pada u metalnu kutiju

Prirodne katastrofe poput poplava, ugarana i oluja prisutne su diljem svijeta, no u Kini je najveći strah od potresa. Upravo iz tog razloga je Wang Wenxi dobio pravo na patent za izum koji bi mogao spasiti jako puno života - protupotresni krevet.

Krevet u akciji

Mehanizam kreveta osjeti vibracije, te pretpostavljajući da osoba koja je na krevetu spava, pretvara se u maleni bunker kako bi zaštitio spavača. Glavni adut ovog kreveta je velika metalna kutija koja se nalazi ispod madraca. Kada dođe do potresa, kutija se otvara pomoću šarki, i ubacuje madrac, zajedno sa osobom na njemu, unutra. Na samom kraju procesa, zatvara se veliki metalni poklopac, na jedan od šest različitih načina.

U nekim modelima, krevet ostaje na mjestu te se okviri kreveta pomiču prema spavaču. S druge strane, neki modeli nemaju direktno bacanje spavača kroz rupu već otvaraju svojevrsna vrata kako osoba ne bi skliznula s kreveta.

Kako van?

Originalni dizajn je iz 2010. godine, prenosi Daily Mail, i Wang pokazuje kako su svi modeli kreveta opremljeni vodom, gas maskama, kutijama za prvu pomoć i ostalim materijalima potrebnima za preživljavanje. Veliki broj opcija ovog kreveta su i dalje nejasne, poput mehanizma za izlazak ili kako doći do hrane i vode koji su unutar kreveta. Cilj ovog kreveta je zaštititi usnulu osobu od padajućih krhotina zgrade, te omogućiti sigurno mjesto dok potres ne prođe.

Kina je jedna od zemalja koja je unatrag jedno desetljeće doživjela veliki broj prirodnih katastrofa, a posebno potresa. Stoga ne čudi kako pojedinci poput Wanga svoju zabrinutost okreću u korisnost, jer izumi poput ovog spašavaju živote. Samo unazad zadnjih godinu dana, diljem Kine je zabilježeno 88 potresa, magnitude od 4,1 do zaštrašujućih 6,6 stupnjeva po Richteru.