PRIČA IZ citusA

Ovaj izum u trenu prepoznaje spol, dob i dimenzije tijela, a čita i emocije s lica. Otkrivamo što ekipa iz Zagreba namjerava s njime

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 31.03.2019 17:59
  • Objavljeno 31.03.2019 u 17:59
Tomislav Bronzin, vlasnik Citusa, objašnjava kako radi njegov izum

Tomislav Bronzin, vlasnik Citusa, objašnjava kako radi njegov izum

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Tehnologiju treba prilagođavati ljudima, a ne ljude tehnologiji', princip je kojim se rukovodi ekipa iz Citusa. Uz deset stalno zaposlenih, od kojih su polovica žene, tu su 43 stalna suradnika i njih više od 200 iz cijelog svijeta, a ovo je njihova priča

Stanite ispred ekrana i podignite desnu ruku. Učinio sam kako su mi rekli i dok sam trepnuo, na zaslonu su se pokazali podaci: visina 187 cm, starost 53 godine. Nije loše za softver koji me vidi prvi put u životu...

'Povucite se pola koraka, kamera vam nije snimila stopala...', prekinuo me glas Tomislava Bronzina, vlasnika zagrebačke tvrtke Citus, koja je osmislila ovaj program.

Čim sam se pomaknuo, na ekranu su se ispisali novi podaci: visina 182,5 centimetara, starost 57 godina... Morao sam sjesti. Pa ovo me čudo prepoznaje brže i bolje no što se sam mogu sjetiti tko sam i što sam. Znači, to je ta inovacija, nagrađena na nedavnom sajmu inovacija u Maleziji, zbog koje sam i navratio u prostorije kompanije u Tehnološkom parku Zagreb u Voltinom.

Mogućnosti su neograničene

Citus već 20 godina posluje širom svijeta, a svoj razvoj temelji na inovacijama. U protekla dva desetljeća osvojili su više od 60 nagrada za inovacije u ICT-u. Priznanja su im dodjeljivana širom svijeta, u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Rusiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, nedavno i u Maleziji... Najbolje od svega je to što su sve njihove inovacije pretvorene u uspješne proizvode.

  • +8
  • +5

Tomislav Bronzin i Citus

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Imamo pet patenata', kaže Bronzin. Njihova su rješenja, bazirana na najnovijim tehnologijama, nadasve inovativna, intuitivna i vrlo jednostavna za upotrebu. Njeguju touch free pristup pokretom ruke pa za rad nisu potrebni ni tipkovnica ni miš, čak ni ekran na dodir. Sadržajem se može upravljati i kroz staklo, odnosno izlog, pa se može koristiti dan i noć. Uz to je higijenski jer nitko ništa ne dira prstima i ne prenosi viruse i bakterije, što je poželjno u vrijeme raznih epidemija.

Mogućnosti takvog rješenja doista su neograničene, od mjerenja podataka o proporcijama tijela, preko interakcije kroz gemifikaciju, do kreiranja avatara i štogod nekome padne na pamet.

'Naša rješenja osnova su svakog smart pristupa', kaže Bronzin, dodajući: 'To se odnosi na smart city, smart shop window, smart shelf, smart in store analysis, loyalty program...'

Sustav koji jamči privatnost, anonimnost i sigurnost

U Maleziji nagrađena inovacija koja me oborila s nogu zove se ni više ni manje nego C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality. Riječ je o digitalnoj platformi koja omogućava inovativnu interakciju između ljudi i strojeva pokretom ili glasom. Ona može prepoznati i u realnom vremenu izmjeriti spol, dob, razne dimenzije ljudskog tijela - visinu, dužinu podlaktice, potkoljenice... - ali i ljudske emocije.

Školarci su uz pomoć tehnologije zavoljeli matematiku

Izvor: Društvene mreže / Autor: Citus

Ovo rješenje ne koristi fotografije osoba; svi se podaci dobivaju mjerenjem u postupku koji traje nekoliko sekundi. Time se, ističe Bronzin, korisnicima jamče privatnost, anonimnost i sigurnost.

Automat ne zna tko ste, ali zna što želite

Takvi, anonimni podaci o kupcima omogućavaju tvrtkama prikupljanje podataka za izradu programa vjernosti, razumijevanje ponašanja potrošača, planiranje i analize prodaje, logistike... Običnom korisniku to bi moglo značiti otprilike ovo: svaki dan iz automata pijete svoj omiljeni sok. Otputujete u Kuala Lumpur ili Sao Paolo i tamo ugledate automat vašeg omiljenog proizvođača pića. Priđete mu, ubacite novac, a on vam iz obilja ponude izbaci konzervu baš vašeg omiljenog soka. Automat ne zna tko ste, kako se zovete, ali vas prepoznaje i stoji vam na usluzi.

PersonalRecog

Izvor: Društvene mreže / Autor: Citus

Žene ipak mogu prevariti i najsavršeniji sustav

Fascinira i Citusovo rješenje C@N PersonRecog – Gender & Age Group Recognition, koje u djeliću sekunde, na bazi složenih matematičkih algoritama, izračunava dobnu skupinu i spol. Sustav lako može raspoznati dijete od odrasle osobe nižeg rasta. Kako? Visina je visina...

'Riječ je o multidisciplinarnom pristupu, suradnji antropologa, kineziologa, psihologa, matematičara i informatičara. Koristi se i niz sekundarnih pokazatelja - Adamova jabučica, brada, bore, stanje kože... cijeli puzzle od puno malih dijelova', objašnjava Bronzin. Dobiveni podaci nevjerojatno su točni, no sustav se ipak može prevariti.

'Rezultati su obično puno precizniji kod muškaraca. Kod žena se zna dogoditi da im procijeni manju životnu dob', otkriva Bronzin. Šminka, kozmetički tretmani, pilinzi, botoksi i plastične operacije ponekad doista znaju prevariti.

eMotion, Citusov sustav koji prepoznaje ljudske emocije

Izvor: Društvene mreže

Citusov softverski modul koji prepoznaje izraze ljudskog lica, C@N eMotion, prikuplja informacije u realnom vremenu, bez potrebe za stvaranjem baze podataka, te korištenjem složenih matematičkih algoritama u djeliću sekunde prepoznaje emociju snimljene osobe. To znači da tužnog i smrknutog čovjeka možete pokušati razvedriti puštanjem vesele glazbe ili filma, a zbunjenom ponuditi pomoć.

Od beskontaktnog plaćanja do uzimanja mjera

Njihova rješenja nude niz korisnih primjena. Na primjer, kamera u automobilu prati vaš pogled i upozorava vas ako ne gledate ispred sebe. U trgovinama se mogu postaviti ogledala koja su zapravo ekrani što vam mogu uzeti mjeru, a beskontaktno pomicanje digitalnih stranica može pomoći prilikom učenja ili u medicini.

Citusov projekt za Slovenske željeznice

Izvor: Društvene mreže / Autor: Citus

Sa Slovenskim željeznicama izradili su kartomat za beskontaktno plaćanje i izbor karata pokretom ruke. Rade i na europskom projektu oživljavanja muzeja, u kojem bi se pomoću multimedijskog ekrana prepoznavali posjetitelji, a priča bi se prilagođavala dobi slušača. Sustav bi pamtio posjetitelje i prepoznavao ih unatoč protoku godine pa bi im pri sljedećem ulasku ispričao neku novu priču.

Edukacija i posao su povezani

'Tehnologiju treba prilagođavati ljudima, a ne ljude tehnologiji', princip je kojim se rukovodi ekipa iz Citusa. Uz deset stalno zaposlenih, od kojih su polovica žene, tu su 43 stalna suradnika i njih više od 200 iz cijelog svijeta. Rado rade s mladima koji kod njih stječu iskustva i potom otvaraju svoje firme. Suradnici su u učenju, sudjeluju u edukaciji nastavnika te podupiru internetsku stranicu Ucitelji.hr.

'Edukacija i posao su povezani', zaključuje Bronzin, ponosan na to što se njegova firma sve ovo vrijeme uspijeva držati etičkih normi i principa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!