SPORTOVI BUDUĆNOSTI

Otvoren je natječaj za stvaranje virtualnog pilota drona koji će moći nadmašiti one prave

07.09.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Američka kompanija Lockheed pokrenula je vrlo izazovni natječaj: u igri su 2 milijuna dolara nagradnog fonda, a cilj programiranje umjetne inteligencije koja će nadmašiti profesionalne vozače trkaćih dronova

Dronovi koje voze umjetne inteligencije postoje već danas, no njihova brzina i snalažljivost nisu doboljno dobri da bi nadmašili prave profesionalne vozače koji se natječu u Drone Racing Leagueu. Ova organizacija za cyber sportove ujedinila je snage sa Lockheed Martinom te pokrenuo AlphaPilot Innovation Challenge, natječaj koji zainteresirane poziva da stvore umjetnu inteligenciju za dronove koja će se kretati brzo i što je najvažnije - nadmašiti ljudske pilote.

Uvjeti natjecanja

Natjecatelji moraju koristiti Nvidijin Jetson sustav za razvoj umjetne inteligencije te stvoriti pilota koji će se moći elegantno kretati stazom stvorenom za testiranje, pogodili ste, umjetne inteligencije.

  • +15
Sajam dronova u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Atraktivne nagrade i etički upitna primjena

Natječaj službeno počinje u studenom ove godine, nagradni fond je 2 milijuna dolara, a pobjednički tim koji stvori umjetnu inteligenciju koja će nadmašiti prave pilote dobit će 250.000 dolara.

Cilj je, naravno, izrada virtualnih pilota koji će voziti civilne i vojne letjelice - posade koja je, prema organizatorima natječaja, fleksibilnija i bolja od pravog ljudskog pilota.