I MCAFEE JE IZNENAĐEN

Otkrivena najveća serija cybernapada dosad

03.08.2011 u 11:29

Bionic
Reading

Hakeri su upali u mreže 72 svjetske organizacije, uključujući Ujedinjene narode te niz tvrtki. Razmjeri napada iznenadili su čak i stare iskusnjare u McAffeu

U tvrtki McAfee, u kojoj su otkrili upade, vjeruju da iza njih stoji jedan 'državni igrač', no odbili su reći o kome misle da se radi. Navodno bi mogla biti riječ o Kini, piše Guardian

Dug popis žrtava petogodišnje kampanje uključuje vlade Sjedinjenih Država, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, Saveza nacija jugoistočne Azije, Međunarodni olimpijski komitet, Svjetsku antidopinšku agenciju te niz tvrtki, u rasponu od vojnih dobavljača do visokotehnoloških kompanija.

Što se UN-a tiče, hakeri su 2008. godine provalili u računalni sustav tajništva u Ženevi, pritajili se na gotovo dvije godine i tiho pročešljavali hrpe tajnih podataka.

Što su napravili s plijenom, može se samo nagađati. No ako i samo dio bude iskorišten za stvaranje boljih konkurentskih proizvoda ili prednosti u pregovorima, gubitak tih podataka predstavljat će ogromnu ekonomsku prijetnju, upozoravaju iz McAffea.

Koliko je napad opsežan, otkriveno je u ožujku ove godine, kada su stručnjaci McAffea pronašli njihove zabilješke (logove) tijekom pregleda poslužitelja u sklopu istrage zbog provala u sustave obrambenih kompanija.

Svi ciljevi napada su obaviješteni, a istraga je u tijeku.

Jim Lewis, računalni stručnjak pri instituciji Centre for Strategic and International Studies, procjenjuje da iza napada vjerojatno stoji Kina zato što su neke od žrtava imale podatke koji su službenom Pekingu bili posebno zanimljivi.

Primjerice, u sustave MOO-a i nekoliko nacionalnih olimpijskih odbora provaljeno je prije Olimpijskih igara u Pekingu. Kina smatra Tajvan svojim teritorijem, što je i dalje sporno političko pitanje, iako su gospodarske veze ojačale zadnjih godina.