Veliki brat na djelu

Ostvari li se ovaj scenarij, WhatsApp više nikada neće biti isti

06.12.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Vlast i oporba blizu su konačnog dogovora o zakonu koji je posvađao Australiju, a mala je utjeha što bi se on odnosio samo na osumnjičene za terorizam i organizirani kriminal

Australija bi uskoro mogla postati prva demokratska zemlja na svijetu koja će prisiliti WhatsApp i slične aplikacije da na zahtjev vlasti uključe špijunski softver kako bi Velikom bratu omogućili da čita vaše poruke. Vlastima će to biti omogućeno čim u autralskom parlamentu prođe novi zakon o sigurnosti koji se odnosi na šifrirane komunikacije. A vjerojatnost da se to dogodi velika je.

Aplikacije poput WhatsAppa i Facebooka zaštićene su šifriranjem 's kraja na kraj', što znači da treće osobe ne mogu čitati njihov sadržaj. No, sad je tome došao kraj. Doduše, tvrde predlagači zakona, mogućnost špijuniranja poruka odnosit će se samo na 'ozbiljne prekršaje' poput terorizma i organiziranog kriminala.

Neće ni znati da ih prisluškuju

Zakonom je predviđeno da tvrtke budu obavezne pomagati policiji i vlastima omogućiti uvid u podatke o osumnjičenima. Ne pristanu li, snosit će materijalnu odgovornost. Istovremeno, osumnjičeni neće ni znati da ih se prati jer će tvrtke biti obavezane na šutnju.

korisne opcije

Pet savjeta za WhatsApp koji će vas zaštititi od znatiželjnih

Pogledaj galeriju

Zakon bi lako mogao biti usvojen, već ovaj tjedan su se oko njega nakon burne rasprave usuglasili vlast i oporba.

Napisan je na gotovo 200 stranica i bio je izložen brojnim kritikama tamošnje javnosti. Burna rasprava u parlamentu kulminirala je ovaj tjedan kad je ministar energije Angus Taylor optužio laburiste da odbijajući prihvatiti zakon po ubrzanom postupku 'pomažu teroristima'.

Vlada optužila oporbu da pomaže teroristima

Ministar financija Mathias Cormann rekao je pak da laburisti očito žele da teroristi nesmetano koriste WhatsApp, dok je premijer Scott Morrison optužio šefa oporbe Billa Shortena da je 'sretan' što teroristi mogu dogovarati napade koristeći se šifriranim porukama.

Nakon teških riječi dvije su se strane sjele za stol pa mnogi strahuju da je donošenje ovog zakon samo formalnost.