POMOĆ U UČENJU

Osniva se Centar za podršku studentima

23.07.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu objavilo je danas da je Senat donio odluku o osnivanju Centra za savjetovanje i podršku studentima koji bi studentima trebao olakšati studiranje i omogućiti im veću prolaznost, konkurentnost na tržištu rada te lakše zapošljavanje

Kako bi aktivnosti i cijeli sustav podrške bili utemeljeni na stvarnim potrebama, u 2012. provedeno je sveobuhvatno istraživanje Procjene potreba studenata za podrškom tijekom studiranja, u sklopu projekta koji je financiran kroz Fond za razvoj Sveučilišta u Zagrebu. Cilj istraživanja bio je utvrditi teškoće s kojima se studenti susreću tijekom studiranja i njihove potrebe za različitim oblicima podrške. U istraživanju je sudjelovalo 1150 studenata svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, od kojih 67,4 % ženskog spola.

Studenti su posebno naglasili potrebu za dodatnom financijskom potporom no veliki broj ih također procjenjuje da im je potrebna i podrška u razvoju strategija učenja te vještina upravljanja vremenom, kao i različiti oblici savjetovanja. Rezultati istraživanja pokazuju da kod studenata postoji i potreba i spremnost da se uključe u sve sadržaje informiranja i savjetovanja vezane uz razvoj karijere i vještina aktivnog traženja zaposlenja po završetku studija. U tom kontekstu, studentima bi trebalo pružiti pomoć u planiranju i usmjeravanju karijere te uvid u iskustva osoba zaposlenih u struci. Također su značajne informacije o mogućnosti volontiranja ili honorarnog rada radi stjecanja radnog iskustva te informacije o potrebnim vještinama i prirodi poslova u pojedinoj struci. Posebnu pozornost treba pritom posvetiti i organizaciji svrsishodne studentske prakse tijekom studija te pristupu studentskim stipendijama, pogotovo za podzastupljene studentske skupine.

Odluku o osnivanju Centra za savjetovanje i podršku studentima Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je na 15. sjednici održanoj 11. srpnja 2013. Djelovat će kao jedinstveni centar za informiranje i savjetovanje, dostupan studentima svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Centar je osnovan s ciljem osnovan s ciljem osnaživanja studenata za uspješno studiranje i svladavanje akademskih obveza te podučavanje poslovnim vještinama, čime bi se omogućio puni razvoj akademskih potencijala, povećala učinkovitost i završnost studiranja te njihova zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada. Centar će objediniti i proširiti pružanje aktivnosti podrške u smjeru informiranja, savjetovanja i educiranja studenata te koordiniranja aktivnosti u području razvoja akademskih vještina; razvoja i upravljanja karijerom (uključujući studentsku praksu); savjetovanja vezanog uz akademske i osobne poteškoće (psihološko savjetovanje); razvoja komunikacijskih i vanje) socijalno-emocionalnih vještina; podrške studentima s invaliditetom podzastupljenim i drugim studentskim skupinama kojima je potrebna dodatna podrška u sustavu visokog obrazovanja; zdravstvene zaštite te ostalih područja u skladu s ustanovljenim studentskim potrebama. Aktivnosti Centra bit će usmjerene i na educiranje i podršku nastavnom, stručnom i administrativnom osoblju Sveučilišta u Zagrebu vezano uz navedena područja podrške studentima. Centar će nuditi širok raspon aktivnosti organiziranih kroz individualno i grupno savjetovanje, radionice te različite oblike usluga poduprte IKT-om.

Uz navedene aspekte sve se veći naglasak stavlja i na podršku podzastupljenim studentskim skupinama u pristupu i uspješnom završavanju studija. Podzastupljene studentske skupine zapravo su sve skupine studenata koje u određenoj državi imaju otežan pristup visokom obrazovanju ili im je iz objektivnih razloga potrebna dodatna podrška ili prilagodba kako bi pod se jednakim uvjetima upisali na studij i završili ga. U izradi je i Strategija podrške studentima Sveučilišta u Zagrebu koja pokriva šire područje djelovanja (studentski standard), u kojoj će se svakako staviti naglasak i na ovu značajnu temu.

Financiranje rada Centra osigurat će se djelomično iz Ugovora o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u akademskim godinama 2012./2013., 2013./2014., 2014./2015., koji je Sveučilište u Zagrebu potpisalo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta u ovoj akademskoj godini, te iz sredstava projekta prijavljenog na natječaj IPA IV komponenta „Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav“. Na natječaj je prijavljen projekt “Unapređivanje kvalitete studira projekt “Unapređivanje kvalitete studiranja za skupine studenata u nepovoljnom položaju kroz usluge studentskih savjetovališnih službi”, a potpisivanje ugovora u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna očekuje se u kolovozu 2013. Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu, a partneri na projektu Sveučilište u Rijeci i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

U sljedećoj akademskoj godini osnovat će se i Centar za unapređenje nastavničkih kompetencija na Sveučilištu u Zagrebu radi podrške profesorima, asistentima i ostalim zaposlenicima koji sudjeluju u obrazovnom radu. Osnivanjem i djelovanjem ovih dvaju centara Sveučilište u Zagrebu podizat će kvalitetu obrazovanja i osiguravati motivirajuće okruženje za učenje za svoje studente.