ZABORAVITE NA GLAVOBOLJE

Osam problema s Windows 'osmicom' - sredite ih!

04.05.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Dok entuzijasti s nestrpljenjem čekaju na OS nove generacije iz Redmonda - Windows 10, preostaje koristiti rješenja koja se već nalaze na tržištu - Windows 7 ili 8.x. Korisnici potonjeg sustava se, usprkos nizu tehničkih pogodnosti u odnosu na 'sedmicu', imaju problema naviknuti. Brad Chacos sa stranice PC World donosi rješenja za osam najbitnijih iritacija na koje mogu naletjeti korisnici

Lock Screen je svakako jedna od boljki - nepotreban dodatak za većinu korisnika koji se operativnim sustavom Windows 8.x služe na računalu bez ekrana osjetljivog na dodir. Na mobilnim uređajima takvo što ima smisla, no potreba za još jednim klikom miša samo da bi se računalo otključalo se čini potpuno suvišnim.

Uklanjanje je relativno bezbolno. Na tipkovnici valja pritisnuti Windows tipku + R, u polje unijeti gpedit.msc te pritisnuti Enter. Time će se otvoriti Local Group Policy Editor, u kojem se mogu izmijeniti brojne postavke - no za ovaj dio priče je bitan samo segment koji se nalazi pod Computer Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Personalization. Tu je dovoljno dvostrukim klikom na Do Not Display the Lock Screen odabrati opciju Enabled te kliknuti na Apply i OK.


Nadolazeći OS Windows 10 donosi i hibridni Start izbornik, kojeg su očekivali mnogi. Do tada, vlasnici 'osmice' mogu se poslužiti tek nekim trikovima ili dodatnim alatima kako bi vratili 'stari poznati izgled'.

Posebno iritantno je i to što uključena Mail aplikacija za Windows 8 ne podržava POP. Dobar dio pružatelja internetskih usluga svojim korisnicima pruža POP e-mail račune, a koje je zadanim Mail klijentom nemoguće koristiti. No, nije sve izgubljeno (iako su stvari nešto kompliciranije nego bi to trebalo biti). Za one koji i dalje žele koristiti Mail app, a ne neki drugi, ključno je iskoristiti Outlook.com ili Gmail servise, jer ih se može povezati s drugim POP računima, a Mail ih podržava. Nakon povezivanja POP računa s bilo koja dva spomenuta servisa, njih valja tek postaviti normalnim putem u Mail appu, u koji će tako stići i poruke s POP računa.

S 'osmicom' stiže uobičajeni Windows Media Player, no nova verzija nema podršku za reprodukciju DVD-a. Za to valja imati Windows 8 Pro i opcijski Media Center Pack. Rješenje? Korisnici kojima besplatni program VLC nije poznat bi se vrlo lako mogli 'navući' na njegovo korištenje. PC World je napravio i detaljne upute kako potpuno ovladati svim funkcijama koje VLC pruža.

Problem s prikazom na visokim razlučivostima i zaslonima manjih dijagonala je još uvijek prisutan u Windows 8.x operativnim sustavima. Desetka bi stvar trebala poboljšati, no do tada se valja uzdati u ručno dorađivanje - ako je to potrebno. U slučaju da su slova na zaslonu presitna, valja desnim klikom na desktop odabrati Screen Resolution i kliknuti na opciju Make text and other items larger and smaller. Opcija je dosta i s njima se valja igrati kako kome odgovara.

Više o svemu je moguće pročitati na PC Worldu. Vrijedi tek napomenuti da je jedan od problema još uvijek nerješiv - naime, Microsoft ne omogućava spajanje korisničkih računa, što može biti prilično iritantno za one koji su s godinama prikupili više njih (Xbox Live i sl.).