IPAK NE ČITA SMS-OVE

Optužbe protiv Carrier IQ-a su pretjerane?

06.12.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Softverskoj tvrtci koja je napravila aplikaciju koja navodno špijunira vlasnike mobitela stiglo je više tužbi i zahtjeva za odštetu

Najnovija u nizu je zajednička tužba pet stanovnika Kalifornije, koji su Carrier IQ, T-Mobile USA, Sprint Nextel, Motorolu Mobility, Samsung Telecommunications America i Research in Motion tužili zbog tajnog bilježenja njihovih aktivnosti na mobitelima, piše Los Angeles Times

U tužbi, između ostalog, tvrde kako je softver tvrtke Carrier IQ potajice bilježio i slao sadržaj poruka SMS-a i lozinke putem praćenja pritiskanja tipki.

Tu tvrdnju Carrier IQ osporava, zajedno sa skupinom stručnjaka za sigurnost, koji smatraju kako je analiza kojom je Trevor Eckhart otkrio kako softver radi nešto što ne smije bez znanja vlasnika uređaja - amaterska.

Prema analizi Dana Rosenberga iz bostonske tvrtke Virtual Security Research, čije zaključke prenosi PC World, Carrier IQ ne može bilježiti tekstove SMS-ova, sadržaje web stranica ili e-pošte. Može bilježiti što se tipka kako bi odredio lokaciju poziva, ali ne i nešto više od toga. Može bilježiti podatke vezane uz GPS, kao i adrese web odredišta, ali ne i sadržaj tih stranica.

Ipak, tvrtka Carrier IQ dosad nije objavila koje sve točno podatke softver prikuplja. Dvojbe oko njihove prirode potakle su niz tužbi pred američkim federalnim i saveznim sudovima, kao i pitanja regulatora i aktivista za zaštitu privatnosti.

Novom tužbom traži se pet tisuća dolara (oko 27,5 tisuća kuna) odštete svakom tužitelju te sudska zabrana koja bi osigurala prestanak kršenja kalifornijskog zakona kojim je regulirana zaštita privatnosti.