iSKLJUČITE AUTO POPUNU

Oprez, neki online obrasci podatke prikupe i prije nego što ih popunite do kraja

29.06.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Web odredište Gizmodo je provelo istragu tijekom koje su ustanovili kako računalni kod iz NaviStonea preuzima sve informacije koje unesete u obrazac online čak i prije no što ste pritisnuli dugme Send ili Submit

NaviStone je startup iz američke savezne države Ohio koji se oglašava kao servis koji otkriva tko su posjetitelji vaše stranice i gdje stanuju. 

Spornih web odredišta je stotinjak. Većina web odredišta koja je Gizmodo istražio preuzimala je samo adresu e-pošte posjetitelja. Ali, bilo je i onih koji su pospremili druge osobne informacije, poput kućnih adresa i drugih podataka koji bivaju utipkani ili automatski unešeni.

Koristeći programski jezik JavaScript, ta su web odredišta prosljeđivala informacije koje bi korisnici unijeli ili automatski unijeli u obrazac online pozlužitelju murdoog.com, u vlasništvu NaviStonea.

Neka od web odredišta koja koriste NaviStoneovu tehnologiju prikupljala su podatke o posjetiteljima koji nisu njihovi klijenti, niti s njima imaju bilo kakav odnos.

Na upit iz Gizmoda kako otkrivaju korisnike u NaviStoneu su uskratili odgovor, rekavši tek kako je riječ o tehnologiji  koja čeka patent. Ustvrdili su kako ne koriste prikupljene adrese e-pošte kako bi identificirali pojedine korisnike i njihove kućne adrese. U međuvremenu su pristali prestati prikupljati adrese e-pošte na opisani način. 

Kako bi se zaštitili od ovog načina prikupljanja podataka bez privole, trebate isključiti značajku koja omogućuje automatsko popunjavanje obrazaca koja je uključena po početnim postavkama vašeg web preglednika te alata za upravljanje lozinkama i dodacima za preglednike.

U Chromeu ćete to učiniti tako što ćete otvoriti Settings, pa Show Advenced Settings i potom pod Passwords and Forms odznačiti kućicu Enable Autofill. U Internet Exploreru kliknite na dugme zupčanika i odaberite Internet options. Pod tabom Content odaberite AutoComplete, pa zatim Settings

U web pregledniku Opera otvorite Settings, pa Autofill i isključite značajku. Isto možete napraviti i u Safariju ako otvorite Preferences, preporuča Hacker News

I naravno, pazite što s kime dijelite općenito.