NEŠTO SE KUHA

Umjesto zdravstvenog kartona - iPhone? Može!

16.06.2017 u 11:40

Bionic
Reading

U Appleu potiho nastoje pretvoriti vaš iPhone u uređaj u koji će biti moguće pohraniti sve vaše medicinske i zdravstvene podatke

 Zamislite kad biste mogli sve podatke sa svog zdravstvenog kartona - poput bilješki o posjetu obiteljskom liječniku, rezultata pretraga, recepata za lijekove i tome slično - mogli nositi sa sobom u džepu i podijeliti ih sa zdravstvenim djelatnicima kad god poželite.

To je cilj tajnovitog projekta na kojem, kako piše CNBC, rade u sve većem Appleovom timu posvećenom razvoju tehnologija i servisa za sustav zdravstvene zaštite.

Navodno već neko vrijeme razgovaraju s razvojnim programerima, bolnicama i drugim zainteresiranim stranama kako bi kliničke podatke poput popisa alergija i detaljnih rezultata pretraga doveli na iPhone. Također mjerkaju i startupove koji razvijaju rješenja za računalni oblak, a čije bi proizvode i usluge mogli uklopiti u svoje razvojne planove.

Pokušat će objediniti raznovrsne podatke razasute posvuda u jedinstveni, središnje upravljani sustav, slično kao što je Steve Jobs svojedobno napravio s tržištem digitalne glazbe.

Rješenje velikog problema zdravstva

Takav bi potez bio odmak od dosadašnje Appleove strategije za sustav zdravstvene skrbi, koja je bila fokusirana na tjelovježbu i wellness. Aplikacije poput HealthKita prikupljale su vrlo ograničen raspon i količinu zdravstvenih podataka o korisnicima, poput broja prijeđenih koraka i praćenja obrasca spavanja.

Apple bi time mogao riješiti ogromni problem s kojim se zdravstvo pokušava obračunati već godinama, bez naročitog uspjeha. Iako živimo u digitalnom dobu, liječnicima moramo nositi hrpetine papira poput uputnica, nalaza i tome slično, na što često bespotrebno gubimo vrijeme i živce. 

Appleova nastojanja dio su projekta Argonaut, inicijative potakle iz privatnog sektora kojom se promiče prihvaćanje otvorenih standarda za zdravstvene informacije. 

Googleov pokušaj je propao

Navodno je Bud Tribble, Appleov dopredsjednik za softverske tehnologije, osobno u kontaktu s organizacijom Carin Alliance, koja nastoji pacijentima dati središnju ulogu u kontroli njihovih medicinskih podataka. Tribble je liječnik koji se bavio medicinskim istraživanjima. 

Apple je angažirao i developere upućene u FHIR, sve popularniji protokol za razmjenu zdravstvenih kartona u elektroničkom obliku. Među njima su Sean Moore, koji je prije radio za tvrtku Epic Systems, i Ricky Bloomfield, liječnik s američkog sveučilišta Duke upućen u medicinsku informatiku.

U Googleu su već pokušali nešto slično s projektom Health, ali su ga obustavili 2011. godine zbog manjka zanimanja.  Appleu u prilog ide to što su zakonodavci u Sjedinjenim Državama u međuvremenu poticali usvajanja tehničkih standarda za lakše dijeljenje e-zdravstvenih kartona. Uz to, većina liječnika u SAD-u koristi iOS.