NOVA RUNDA

OpenAI vrijedi 80 milijardi dolara

20.02.2024 u 07:26

Bionic
Reading

Vrijednost tvrtke OpenAI, koju podržava Microsoft, procijenjena je na 80 milijardi dolara nakon zatvaranja posljednje runde financiranja, izvijestio je New York Times. OpenAI je navodno potpisao ugovor koji je povećao procjenu tvrtke za umjetnu inteligenciju (AI) iz San Francisca; to je gotovo trostruko povećanje u manje od 10 mjeseci

Prema izvješću u The New York Timesu, tvrtka planira prodati trenutne dionice u ponudi koju vodi Thrive Capital. Ovaj pristup omogućuje zaposlenicima da prodaju svoje dionice, za razliku od standardnih krugova financiranja za prikupljanje kapitala.

Prošle godine tvrtke rizičnog kapitala Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz i K2 Global kupile su dionice OpenAI-ja, a tržišna vrijednost tvrtke tada se procjenjivala na oko 29 milijardi dolara, navodi se u izvješću. Microsoft je OpenAI uložio od 10 milijardi dolara u siječnju 2023., a financirali su ih i 2019. i 2021. godine.

Pokretanje OpenAI-jevog ChatGPT-a krajem 2022. pokrenulo je val ulaganja u AI, a tvrtke su počele istraživati kako iskoristiti snagu te tehnologije. Umjetna inteligencija integrirana je u niz proizvoda, uključujući Microsoftovu tražilicu Bing.

Prošli četvrtak je OpenAI najavio lansiranje Sore, alata koji može generirati video iz tekstualnih upita. Dan ranije, objavio je da eksperimentira s dodavanjem memorije ChatGPT-u kako bi alat mogao zapamtiti više chatova svojih korisnika.

Izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, navodno je također bio u pregovorima o kupnji proizvođača čipova ili je na drugi način povećao pristup tvrtke skupim čipovima na koje se oslanjaju alati umjetne inteligencije.

Najnoviji dogovor najveća je potpora tvrtki nakon kratkog razdoblja previranja krajem 2023., u kojem je Altmana otpustio upravni odbor tvrtke prije nego što je ponovno zaposlen tri dana kasnije nakon ljutite reakcije tamošnjih zaposlenika.

Velika ulaganja u OpenAI privukla su pozornost regulatora, a dužnosnici Europske komisije izjavili su početkom siječnja da će ispitati izaziva li Microsoftova potpora antimonopolska pitanja. Dana 24. siječnja, Savezna komisija za trgovinu u SAD- u rekla je da istražuje štete li konkurenciji ulaganja Microsofta, Googlea i Amazona u AI tvrtke, uključujući OpenAI.