NOVA ZNAČAJKA

ChatGPT dobiva memoriju, zapamtit će više toga o vama

15.02.2024 u 14:58

Bionic
Reading

Navodno neće pamtiti osjetljive podatke poput zdravstvenih, a postoji i mogućnost kako obrisati ono što je zapamtio

OpenAI uvodi 'memoriju' za ChatGPT, koja će tom robotu za brbljanje omogućiti pamćenje informacija o vama i vašim razgovorima tijekom vremena.

Dva su načina na koja će to funkcionirati.

Možete reći ChatGPT-ju da zapamti nešto specifično o vama: uvijek pišete računalni kod u Javascriptu, vaša šefica se zove Lucija, vaše dijete je alergično na slatki krumpir.

Ili ChatGPT može jednostavno pokušati prikupiti te pojedinosti tijekom vremena, pohranjujući informacije o vama dok postavljate pitanja i dobivate odgovore.

Svaki prilagođeni GPT koji koristite imat će i vlastitu memoriju. OpenAI koristi Books GPT kao primjer: s uključenom memorijom može automatski zapamtiti koje ste knjige već pročitali i koje žanrove najviše volite.

U trgovini GPT Store više je toga za što bi memorija mogla biti korisna. Tutor Me bi, recimo, mogao ponuditi puno bolje dugoročno rasporediti tečajeve nakon što sazna što već znate.

Kayak može ići ravno do vaših omiljenih zrakoplovnih tvrtki i hotela, a GymStreak može pratiti vaš napredak tijekom vremena.

Može i zaboravljati

Iako korisna, memorija u ovom alatu također može biti i minsko polje.

ChatGPT će o vama učiti slično kako to rade brojni drugi web servisi. Ali, nije svima takva vrsta praćenja ugodna, kao ni ideja da bi umjetna inteligencija mogla znati toliko o njima.

OpenAI kaže kako korisnicima daje kontrolu nad memorijom ChatGPT-ja i da je istrenirao sustav tako da ne pamti osjetljive stvari poput podataka o vašem zdravlju.

Uz to, uvijek možete pitati ChatGPT što zna o vama i reći botu da nešto zaboravi ili to ukloniti pod Manage Memory u postavkama.

OpenAI je također predstavio Temporary Chat kao neku vrstu inkognito načina rada. Pomoću te značajke možete obaviti brzi razgovor bez pamćenja. Možete ga i potpuno isključiti na cijelom korisničkom računu.

Prema zadanim postavkama, memorija će biti uključena. Ako se odlučite na to, imajte na umu kako će zapamćeni podaci biti korišteni za obuku njihovih modela u budućnosti. (Podaci tvrtki koje koriste ChatGPT Enterprise i Teams neće biti vraćeni u velike jezične modele.)

Za sada je memorija samo test, dostupna tek manjem dijelu korisnika ChatGPT-ja, piše Verge.