ED SOLUTIONS

Oni znaju sve o stvarima koje kupujete, a s Amerikancima rade i na posebnom projektu

03.06.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Želite li znati od kojih se sastojaka sastoji vaša hrana ili neki drugi proizvod koji kupujete? Važno vam je otkud potječe svaki od njih? Bitno vam je kroz koliko je ruku proizvod prošao i što mu se događalo na tom putu? Je li on autentičan i stvarno sukladan deklaraciji? I u krajnjoj liniji, želite li ovog trena vidjeti mjesto na kojem je nastao proizvod, prije nego donesete odluku? Sve to samo su neka od pitanja na koja odgovor daje – sustav sljedivosti koji omogućuje proizvođačima u raznim industrijama veću kontrolu nad proizvodnim procesima

A da bi taj sustav funkcionirao i da bi se informacijama pristupilo brže i kvalitetnije, ključan je razvoj tehnologije. To najbolje zna Zlatko Jelačić, čelnik ED Solutionsa, zagrebačke tvrtke koja se bavi razvojem rješenja sljedivosti u opskrbnom lancu u, među ostalim, duhanskoj, prehrambenoj, tekstilnoj i automobilskoj industriji.

Inženjer po struci, tijekom 20 godina sudjelovao je u razvojnim projektima i zajednicama, od R&D timova u akademskom okruženju do komercijalnih projekata na europskim tržištima i na Bliskom istoku, što mu je, kaže nam, približilo upravljački aspekt koji je naposljetku i obilježio njegovu karijeru.

ED Solutions i sljedivost proizvoda

ED Solutions je, kaže nam Jelačić, nastavio tamo gdje je završila njegova aktivnost u okviru prethodnog poslovnog angažmana – tvrtke IN2trace. Ta je tvrtka bila dio poznate hrvatske grupacije IN2, a 2017. godine akvizirala ju je indijska korporacija ACG Worldwide, drugi po veličini svjetski proizvođač farmaceutskih kapsula i strojeva za proizvodnju lijekova.

'Prethodna tvrtka je akvizirana zbog prepoznate kvalitete softverskih rješenja i bogatog iskustva na području sljedivosti lijekova u opskrbnom lancu farmaceutske industrije. Nakon te akvizicije pokrenut je ED Solutions s idejom nastavka razvoja rješenja sljedivosti u opskrbnom lancu, ali u drugim industrijama, kao što su duhanska, prehrambena, tekstilna, automobilska i ostale', pojašnjava nam Jelačić.

Njegova tvrtka bavi se, dakle, uspostavom središnjih informacijskih sustava i izradom namjenskih IoT senzora koji omogućuju praćenje proizvoda na razini cijelog svijeta, neovisno o tome od koliko se dijelova određeni proizvod sastoji i iz kojeg dijela svijeta njegovi sastavni dijelovi potječu.

'Naša rješenja su prilagođena specifičnostima svake pojedine industrije, a mogu se koristiti kao zatvoreni regulatorni sustavi zdravstvene ili carinske kontrole, namjenski sustavi za potrebe unutarnjih nadzora pojedinih svjetskih distributera ili javno dostupni sustavi na raspolaganju svakom od nas pojedinačnih potrošača za provjeru podataka o proizvodu koji upravo sada držimo u rukama i želimo ga kupiti', pojašnjava nam.

Osnovni podaci o proizvodu

Svaki sudionik opskrbnog lanca pri prolasku određenog proizvoda automatski u središnji sustav sljedivosti unosi bitne informacije, kao što su npr. osnovni podaci o proizvodu i njegovoj seriji, kao i datum, vrijeme zaprimanja i lokaciju. Korištenjem dodatnih IoT senzora, takvi podaci se obogaćuju informacijama o temperaturi, vlažnosti, tlaku, tj. općenito o uvjetima koji vladaju za vrijeme transporta proizvoda.

'Na taj način sustav je u mogućnosti proaktivno djelovati i dati informaciju u realnom vremenu je li određen proizvod s obzirom na svoj rok trajanja i temperaturne ili neke druge parametre u bilo kakvom potencijalnom riziku za korisnika te je moguće odmah djelovati. Isto tako, u slučaju da dođe do naknadne identifikacije proizvoda, odnosno njegove nesukladnosti (međunarodni termin recall ili povrat proizvoda), sustav u realnom vremenu može identificirati svaku pojedinu točku u opskrbnom lancu u kojem se određeni proizvod nalazi i moguće ga je automatski povući iz prodaje', pojašnjava nam potanko.

Kao velik poticaj i dokaz da su na dobrom tragu, navode da je njihovo rješenje odabrano od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA – Food and Drug Administration) u nedavnom postupku otvorenog poziva za odabir preporučenih rješenja za sljedivost hrane široke primjenjivosti – Food Traceability Challenge – u konkurenciji od više od 90 najvećih svjetskih IT kompanija. Njihovo rješenje je među preporučenima za najširu primjenu na američkom tržištu hrane, vrijednom 3.500 milijardi američkih dolara godišnje.

A zašto se tvrtka fokusirala na sljedivost hrane i prehrambenih proizvoda?

Sljedivost u pojedinim industrijama, osim što je regulatorna obaveza – kao npr. u farmaceutskoj, duhanskoj i prehrambenoj industriji – daje svim sudionicima opskrbnog lanca konkretne prednosti u redovnom poslovanju te, što je još važnije, u kriznim situacijama, u kojima je potrebno reagirati u što je moguće kraćem vremenu. Stoga se tvrtka ED Solutions fokusirala na sljedivost hrane i prehrambenih proizvoda, pojašnjava nam Jelačić. Dva su razloga za to, kaže.

'Današnji prodajni kanali značajno su prošireni zbog enormnog rasta potražnje i dostupnosti na lokalnoj razini i općenito na svjetskoj razini. Posebno se to odnosi na online prodaju, gdje standardne procedure osiguranja kvalitete opskrbnih lanaca, koje postoje na nacionalnim nivoima, nisu dovoljne.

Drugi razlog je fizički transport najrazličitijim dostavnim servisima, u kojima je često vrlo teško osigurati stopostotnu sigurnost uz adekvatno rukovanje. Mogućnost kontrole kvalitete i valjanosti proizvoda narušena je zbog prolaska takvih proizvoda kroz sustave paketne dostave ili kanale distribucije koji radi svoje složenosti ne mogu uvijek zadovoljiti vrlo specifične zahtjeve pojedinih roba. Dobar primjer toga je osiguranje hladnog lanca prehrambenih proizvoda', pojašnjava nam Jelačić. Zato je bitno koristiti dodatne alate koji osiguravaju sigurnost i transparentnost.

'Sustavi sljedivosti smanjuju crno tržište'

Tvrtka je prisutna na tržištima Hrvatske, Slovenije, Europske unije i SAD-a. Njihovi klijenti sudionici su opskrbnih lanaca koji u svom poslovanju imaju regulatornu obvezu uvođenja sustava sljedivosti, kao i oni koji razne sustave sljedivosti uvode zbog optimizacije i transparentnosti poslovanja.

'Pri tome im je jako važna i kompetitivna prednost jer današnji potrošači su sve svjesniji te zahtijevaju bolji i transparentniji pristup informacijama o proizvodima koje kupuju. Također, u slučaju da sustavi sljedivosti imaju centralizirane komponente u nadležnosti tijela javnih vlasti, postoje i klijenti iz javnog sektora', pojašnjava potanko Jelačić.

Jezgru tvrtke čini desetak djelatnika i vanjskih suradnika koji u ovom trenutku zadovoljavaju sve potrebe tvrtke, tvrdi Jelačić. Imaju dva ureda – u Zagrebu i u Bjelovaru – u kojima zapošljavaju timove stručnjaka, važne za vođenje i upravljačke poslove te poslove razvoja.

'Povjerenje krajnjeg i neposrednog korisnika, transparentnost informacija, usklađenost s regulativom, kontrola kvalitete, sigurnost proizvoda, potvrda autentičnosti proizvoda – sve su to mjesta u lancima proizvodnje, distribucije, prodaje i nadzora u kojima sustavi sljedivosti daju novu dimenziju.

Konačno, sustavi sljedivosti u svojoj biti smanjuju tzv. crno tržište, što rigoroznom regulativom, što mogućnošću neposredne provjere. Sve to obeshrabruje potencijalne krivotvoritelje ili sudionike u lancu koji se ne pridržavaju pravila', navodi Jelačić.

Platforma za doziranje lijekova za ovisnike

Premda se ED Solutions prvenstveno bavi razvojem proizvoda i usluga za potrebe svojih projekata, povremeno s partnerima surađuju na posebnim projektima, u razvoju proizvoda i usluga prema njihovim specifičnim potrebama. Jedan od partnera tako je Verinetics, američka tvrtka koja se bavi problemom kontroliranog doziranja opioida za pacijente u nekom od vidova tretmana u zdravstvenom sustavu SAD-a.

'Naši partneri su osmislili, a mi razvili platformu imena DispenSecur, koja u cloud okruženju omogućuje pružateljima usluga, odnosno klinikama širom SAD-a, neposredan nadzor korištenja opioidnih lijekova, od izdavanja do doziranja.

Sustav tako omogućuje zdravstvenim klinikama individualizirani nadzor izdavanja kontroliranih lijekova pacijentima, uz praćenje povijesti izdanih lijekova, individualizirano kontrolirano doziranje lijeka na dnevnoj bazi, proaktivno obavještavanje pacijenata o njegovim statusima te izvještavanje o načinu potrošnje za svakog pacijenta ponaosob.

DispenSecur je razvijen radi pomoći zdravstvenom sustavu u poboljšanju sigurnosti i učinkovitosti upravljanja opioidnim lijekovima. Sustav tako pomaže u sprječavanju zlouporabe opioida i vrlo detaljnom personaliziranom praćenju pacijenata koji koriste opioide', pojašnjava Jelačić.

Tri strateška cilja tvrtke u 2023.

Za ovu godinu postavili su tri strateška cilja. U SAD-u je u studenom 2022. finaliziran regulatorni okvir za tzv. FSMA 204 (Food Safety Modernization Act Final Rule on Requirements for Additional Traceability Records for Certain Foods.) Tim okvirom se značajno podiže standard za sigurnost hrane uspostavom sustava sljedivosti za određene vrste prehrambenih proizvoda, s rokom za usklađenost do siječnja 2026.

Stoga je tvrtki ED Solutions jedan od strateških ciljeva tijekom ove godine svoje rješenje u potpunosti uskladiti sa zadnjom verzijom regulative te izaći na američko tržište s produkcijskom verzijom sustava kako bi potencijalnim klijentima 'omogućili brz, jednostavan i povoljan model uskladivosti sa spomenutom regulativom'.

'S obzirom na to da se radi o vrlo velikom broju poslovnih subjekata koji se moraju uskladiti (nekoliko stotina tisuća), očekujemo na tom području značajan rast, ali i značajan opseg poslova s našim lokalnim partnerima', smatra.

Drugi cilj je vezan uz tržište Europske unije. Europska komisija usvojila je novi akcijski plan za kružnu ekonomiju – Circular Economy Action Plan ili CEAP – jedan od glavnih sastavnica tzv. Europskog zelenog plana.

'Sljedivost je jedan od ključnih pokretača za uspostavu kružne ekonomije. Mogućnost praćenja odakle dolaze ulazne sirovine i proizvodi te kamo odlaze otvara mogućnosti smanjenja, ponovnog korištenja, ponovne proizvodnje i recikliranja. U bliskoj budućnosti Europska komisija predviđa uvođenje digitalnih putovnica proizvoda, pri čemu će se omogućiti označavanje proizvoda, njihova identifikacija te povezivanje s raznim izvorima informacija relevantnim za kružnu ekonomiju i održivost', kaže Jelačić.

Dodatno će, tvrdi naš sugovornik, digitalne putovnice – Digital Products Passports – omogućiti krajnjim korisnicima, odnosno kupcima, odlučivanje na temelju boljih informacija, povećati transparentnost s obzirom na javni interes te pomoći nacionalnim tijelima u poslovima nadzora i kontrole kvalitete.

'Treći važan fokus ove godine je na uspostavi sustava prijenosa terenskih podataka s naših senzora satelitskim putem, što će omogućiti prikupljanje ulaznih podataka sa širih geografskih područja. Time će naše integralne usluge sustava sljedivosti postati jednako dostupne na području cijelog svijeta', zaključuje.