MOBILNI NOVITETI

OnePlus 7 je ugledao svjetlo dana, a mi imamo sedam razloga zašto će vas oboriti s nogu

15.05.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Predstavljen je najnoviji flagship proizvođača OnePlus. Ovo su značajke koje ga svrstavaju u sam vrh

Uređaji koji dolaze iz radionice proizvođača pametnih telefona OnePlus najviše su poznati po dobrom omjeru cijene i performansi, a nadolazeći OnePlus 7 cijelu priču gura korak naprijed uvođenjem tehnoloških značajki kojima se mogu pohvaliti samo najprestižniji proizvođači Androida. Najnoviji smartfon OnePlus 7 stiže u dvije varijante i prati sve popularne mobilne trendove, poput čistog i velikog ekrana, staklenog kućišta i munjevito brzog punjenja.

Ovo su značajke OnePlusa 7 i OnePlusa 7 Pro koje najviše oduševljavaju.

1. Masivan ekran

OnePlus 7 dolazi s ekranom Optic AMOLED koji, prema prvim testovima, kotira među najboljim AMOLED prikazima na tržištu. Ekran dijagonale 6,41 inča (omjer 19.5:9) prekriva cijelu prednju površinu uređaja te izbjegava bilo kakvu vrstu ureza. Masivni 6,67-inčni ekran (omjer 19.5:9) OnePlusa 7 Pro koristi novu tehnologiju Fluid AMOLED koja pruža mogućnost rada u 90 Hz, nudeći puno fluidnije gejming i multimedijsko iskustvo.

Zanimljiva značajka Fluid AMOLED-a je to što pažljivo bira kada uključiti veću frekvenciju prikaza - u izbornicima je ona 60 Hz, dok se u igrama može povisiti do spomenutih 90 Hz. Ovaj uređaj ima ekran bez ureza i zubića koji elegantno prekriva skoro cijelu prednju površinu. Oba ekrana zaštićena su otpornim Gorilla Glassom, s time da OnePlus 7 koristi 2.5D, a OnePlus 7 Pro 3D varijantu.

OnePlus 7 za razliku od OnePlusa 7 Pro dolazi sa Optic AMOLED ekranom koji na samom vrhu ima diskretni izrez za selfi kameru.

2. Izvrsna kamera

OnePlus 7 Pro odlikuje se velikim ekranom bez ureza i zubića, no pitanje je - kamo ga je sakrio. Odgovor leži u vrlo diskretnom mehanizmu na gornjem dijelu uređaja koji kamericu izvlači samo kada je ona potrebna - kada snimate selfije ili kada otključavate telefon skeniranjem lica. Selfi kamerica na OnePlusu 7 Pro i OnePlusu 7 je Sonyjeva IMX 471 rezolucije 12 megapiksela te pruža mogućnost snimanja fotografija potpomognutih naprednom umjetnom inteligencijom, digitalnim zamućivanjem pozadine te naravno - nezaobilaznim beauty filtrima.

Stražnja kamera je nešto na čemu je OnePlus radio jako dugo te ju je u novom OnePlusu 7 odlučio dramatično poboljšati. Prestižniji OnePlus Pro tako dolazi s kamerom koja pruža trostruki optički zum i snimanje 4K videa u 60 sličica u sekundi. Glavna kamera ima rezoluciju od 48 megapiksela, a pridruženi su joj teleofotoobjektiv od osam megapiksela, kao i ultraširoki objektiv od 16 megapiksela. Simon Liu, OnePlusov direktor odjela za kamere, nedavno je komentirao da OnePlusov sustav za snimanje ima za 0,3 sekunde brži okidač blende, podržava deseterostruki digitalni zum te omogućava značajku automatskog HDR-a. OnePlus 7 umjesto kamere s tri objektiva ima onu s dva, odnosno glavnu osjetljivost od 48 megapiksela i sekundarnu osjetljivost od pet megapiksela. Što se videa tiče, on, kao i 'veliki brat', može snimati 4K videa u 60 sličica u sekundi.

Ukratko, OnePlus 7 zbilja bi mogao biti prvi firmin flagship koji apsolutno rastura u području mobilne fotografije.

3. Munjevit procesor

OnePlus 7 i OnePlus 7 Pro dolaze s ugrađenim procesorom QualComm Snapdragon 855 koji uparen sa 6 GB, 8 GB ili, u opciji ekskluzivnoj za Pro model, 12 GB memorije pruža mogućnost vrlo brzog rada s više aplikacija odjednom, kao i performanse u igrama bez zastajkivanja i pretjeranog zagrijavanja samog uređaja. Na praktičnoj razini ovo znači da je svakodnevno korištenje relativno glatko i intuitivno zahvaljujući svim blagodatima redovito nadograđivanog launchera OxygenOS pogonjenog Androidom 9 Pie.

One Plus 7 Pro Izvor: Licencirane fotografije / Autor: One Plus

4. Izdržljiva baterija

Velike ekrane koji rade na visokim frekvencijama, najnovije čipove i napredne kamere treba nečime pokretati, a za to je odgovorna neizmjenjiva baterija od 4000 mAh u OnePlusu 7 Pro te 3700 mAh u manjem OnePlusu 7. Obje baterije napravljene su tako kako bi moćni hardver napajale tijekom cijelog dana te, zahvaljujući značajki brzog punjenja, relativno brzo stigle do optimalnih 50 posto kapaciteta.

5. Dizajn i materijali izrade

OnePlus je ostao vjeran svojem tradicionalnom dizajnu uređaja, s time da je ovog puta posegnuo za nekolicinom trikova pomoću kojih je već minimalistički dizajn učinio još čišćim. Primjerice, oba modela nove serije prvi put imaju ekran koji doslovno nema nikakvih izreza, zubića ili ureza. Ovo rješenje je, podsjećamo, provedeno pomoću mehanizma koji senzore i frontalnu kameru smještaju u kućište koje se po potrebi izvlači naprijed. Oba uređaja su staklene konstrukcije, s time da im je stražnja strana zaštićena 3D Gorilla Glassom, prednji dio OnePlusa 7 prekriva 2.5D Gorilla Glass, dok onaj OnePlusa 7 Pro prekriva nešto otporniji 3D Gorilla Glass.

Što se boja tiče, europski OnePlus 7 dolazi u mirror gray, dok veći OnePlus 7 Pro ima tri varijante: mirror gray, nebula blue i almond.

6. Munjevito brzo punjenje

Zanimljiva značajka koja stiže na OnePlus 7 je brz način punjenja na 30 W, do sada dostupan samo za McLarenovu verziju OnePlusa 6T pod imenom Warp Charge 30. Njegova ključna prednost, pored očigledno velike brzine punjenja, učinkovitost je pri raspršivanju topline na samom punjaču, umjesto unutar uređaja. Ovo, bez duljenja, omogućava nesmetano korištenje zahtjevnih aplikacija tijekom punjenja bez bojazni od prekomjernog zagrijavanja.

7. Diskretne sigurnosne značajke

OnePlus 7 i OnePlus 7 Pro podržavaju otključavanje pomoću otiska prsta ili prepoznavanja lica, s time da kriju obje značajke kako bi istakli minimalistički dizajn. Senzor za skeniranje lica tako je sa selfi kamerom skriven u posebnom mehanizmu koji se po potrebi izvlači iz uređaja, dok se otisak prsta prepoznaje putem senzora skrivenog ispod ekrana. Upravo zato obje sigurnosne značajke rade sve što bismo očekivali od osiguranja modernog smartfona te ne smetaju pri njegovom svakodnevnom korištenju.