I TO SE DOGODILO

Oglašivači potrošili više online nego na TV

11.04.2014 u 20:17

Bionic
Reading

Po prvi put se dogodilo da su oglašivači u SAD-u potrošili više novca na promociju online nego putem radija i televizije, ne računajući kablovsku televiziju

Prihod od oglašavanja online u SAD-u popeo se lani na rekordnih 42,8 milijardi dolara (oko 235,5 milijardi kuna). Radijsko i TV oglašavanje doseglo je 40,1 milijardu dolara (oko 220,5 milijardi kuna).


Usponu prihoda od oglašavanje ponajviše su pridonijeli Google, Facebook i Twitter, uz pomoć Yahooa i YouTubea, koji se sve žešće bore za što veći udio oglašivačkog kolača za kampanje namijenjene mlađoj populaciji.

Digitalni video donio je tri milijarde dolara (oko 16,5 milijardi kuna), a tražilice 18,4 milijarde dolara (oko 101 milijardu dolara), odnosno 43 posto svih prihoda od oglašavanja online.

Najveći udio u potrošnji imali su trgovci (21 posto). Slijede financijske usluge i automobilska industrija.

Godišnji zakupi oglasnog prostora na mobilnim uređajima lani su porasli na 7,1 milijardu dolara (gotovo 40 milijardi kuna), više nego se udvostručivši u odnosu na 2012. godinu, kada je taj iznos dosegao 3,4 milijarde dolara, pokazalo je istraživanje koje su proveli Interactive Advertising Bureau i PricewaerhouseCoopers.

Zbrojeni oglasi vezani uz pretraživanje, prikazivanje i video u kategoriji mobilnih uređaja činili su 17 posto oglašivačkog tržišta na internetu.

Ukupna potrošnja na oglašavanje na televiziji još uvijek daleko nadmašuje online - TV, radio i kablovska zajedno vrijede 74,5 milijardi dolara (gotovo 410 milijardi kuna), piše Variety