NIJE SF

Odakle će Japanci dobivati struju? Iz svemirskih farmi!

05.05.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Japanska agencija za istraživanje svemira (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) ima rješenje za energetske nedaće te zemlje koje zvuči kao da je znanstvena fantastika

Od nesreće u nuklearnoj elektrani u Fukušimi u Japanu intenzivno traže načine kako zamijeniti taj izvor energije nečim što neće stanovništvo te zemlje i ostatka svijeta izložiti smrtonosnoj radijaciji.


Evo čega su se domislili. Namjeravaju u orbiti sagraditi niz platformi koje će prikupljati solarnu energiju i preusmjeravati ju platformama na tlu u obliku mikrovalova, koji bi potom bili pretvoreni u električnu energiju.

Daleka budućnost, mislite? I ne baš. U JAXA-i vjeruju kako bi projekt mogli dovršiti do 2030. godine, s time da bi funkcionalni prototip bio spreman već 2020. godine.

Bit će to zahtjevan i skup pothvat, no u JAXA-i su uvjereni kako će se i te kako isplatiti, i to ne samo u ekonomskom smislu. Podsjećaju kako je svako uvođenje novog izvora energije - od vatre, preko ugljena, nafte i plina do nuklearne energije - radikalno izmijenilo način na koji živimo.

Prsten satelitskih platformi u orbiti mogao bi nam, kažu, donijeti gotovo neograničen izvor energije i okončati sukobe oko izvora iste na Zemlji. A to će biti ujedno i svojevrsni korak dalje čovječanstva prema širenju u svemirska prostranstva.