TEHNO SAVJETI

Obratite pažnju: Ovo su načini na koje hakeri mogu napasti vaš smartfon

24.02.2022 u 12:37

Bionic
Reading

Znatiželja i nesigurnost glavni su alati cyber kriminalaca koji nastoje provaliti u vaš smartfon. Njihov cilj su obično krađa identiteta, bankovne prijevare i korištenje vašeg telefona za daljnje napade

Smartfone koristimo za skoro sve, od plaćanja računa do svakodnevne komunikacije. Oni sadrže vrlo osjetljive informacije o našem životu, što znači da ako te informacije dospiju u krive ruke, posljedice bi mogle biti katastrofalne. S obzirom da je znanje pola puta do pobjede, dobro je biti informiran o načinima na koje vaš mobilni uređaj može biti hakiran.

Može li netko hakirati vaš smartfon na daljinu?

Hakeri ne trebaju uzeti vaš smartfon u ruke kako bi ga 'preuzeli'. Oni s daljine mogu ciljati bilo koje podatke koje ste na njemu pohranili - lozinke, SSN-ove, detalje bankovnih računa, poruke, fotografije - skoro sve može završiti u rukama negativaca - ako ne pazite što radite i ako niste zaštićeni.

Kako bi pristupili vašem smartfonu, hakeri koriste ranjivosti u operativnom susatvu ili pokušavaju nagovoriti ljude da preuzmu i instaliraju softer koji na uređaj može prenijeti maliciozni računalni kod. Najgori dio priče je što se takva tehnologija cijelo vrijeme unaprijeđuje, što znači da je procedura hakerskog napada na udaljeni telefon sve lakša i lakša. Posotje aplikacije kojima se može pristupiti smartfonu koristeći samo telefonski broj. Hakeri mogu preuzeti i kontrolu nad kamerom, no za sve to mi trebaju alati. Kako bi došli do vašeg smartfona, trebaju im:

  • Javne Wi-Fi mreže koje mogu stvoriti na svojem računalu. Ako se vaš smartfon spoji na lažnu javnu mrežu, oni vas mogu preusmjeriti na maliciozne internetske stranice.
  • Hakeri mogu prebaciti vaš telefonski broj na svoj uređaj i dobiti pristup vašem računu
  • Phishingom vas kroz seriju emailova ili SMS poruka mogu nagovoriti da im date vaše privatne podatke

Kako prepoznati hakirani telefon

Bez obzira imate li iPhone ili Android, postoji nekoliko načina na koje možete otkriti da je vaš smartfon hakiran. Ako prepoznate ove simptome, postoji šansa da ste se našli na meti kriminalca.

  • Povećan podatkovni promet
  • Velika potrošnja baterije
  • Aplikacije se pokreću sporo
  • Telefon se ponovno pokreće bez razloga
  • Čudni pozadinski zvukovi
  • Aplikacije koje se ne sjećate da ste instalirali
  • Čudni telefonski pozivi
  • Neobična aktivnost na računima vezanima uz vaš smartfon

Doduše, nije potrebno odmah paničariti - ovi simptomi ne moraju nužno biti izravno vezani s hakerima. Primjerice, ako se aplikacija učitava predugo, možda je problem u samom telefonu ili pokrećete njezinu stariju verziju.

Ako prepoznate čudne aktivnosti u vašoj bankovnoj aplikaciji ili bilo kojim drugim računima, postoji šansa da ste postali žrtva cyber kriminalaca. Još jedan način provjere sigurnosti smartfona je pokretanjem antivirusnih aplikacija.

Kako odstraniti hakera sa smartfona?

Ako mislite da je vaš uređaj hakiran, prvo što treba napraviti je vratiti ga na tvorničke postavke. Vodite računa da, doduše, ovim potezom ne mičete hakerovu pristunost sa smartfona - brišete i vaše ostale podatke. Ako ne želite raditi povratak na tvorničke postavke, možete pokušati izbirsati sumnjive aplikacije, premda to ponekad neće biti učinkovito. Također možete instalirati antivirus koji će prepoznati maliciozni softver i procese na uređaju te vas zaštititi od budućih napada.

Konačno, javite kontaktima da ste hakirani, u slučaju da im s vašeg broja krenu dolaziti sumnjive poruke. Nakon što ste sa smartfona maknuli hakere, vrijeme je za mijenjaje svih lozinki, uključujući one za internetsko bankarstvo.