STREAMING

Objavljene brojke: Evo što je Netflix postigao ukidanjem dijeljenja lozinki

12.06.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Nepopularni potez poznate streaming usluge doveo je do porasta broja novih pretplatnika. Znači li to da će ostali slijediti Netflixov primjer?

Dok su neki korisnici odlučili bojkotirati Netflix i ugasiti svoje račune, puno veći broj ih je popustilo i prihvatilo Netflixove uvjete. Prema podacima koje je objavila analitička firma Antenna, Netflix je nakon uvođenja blokade dijeljenja lozinki zabilježio nagli porast novih korisnika, piše Engadget.

Antenna navodi da je u četiri dana mjerenja Netflix zabilježio statistički najveći porast broja korisnika u posljedje četiri godine, navodeći skoro 100.000 novih pretplatnika dnevno u razdoblju između 26. i 27. svibnja.

Premda je u isto vrijeme porastao broj ugašenih računa, broj novih bio je veći, što znači da je Netflix u plusu. Ovo je, štoviše, najveći porast pretplatnika još od ere Covida-19.

Također valja uzeti u obzir da ovo nisu službene Netflixove brojke. Jasnije ćemo uvide dobiti kad kompanija odluči te podatke podijeliti, a to bi moglo biti tijekom zaključka financijskog kvartala krajem srpnja. Prema izvješću Yahoo Financea, Neftlixova je cijena dionice porasla nakon što je Antenna izbacila podatke.

Podsjetimo Netflix je počeo loviti korisnike koji dijele računa u južnoj Americi, prije nego što je naplatu dijeljenja uveo u Kanadi, Novom Zealandu, Portugalu i Španjolskoj. Ako živite u SAD-u, za pristup računu izvan kućanstva trebate platiti osam dolara, s time da postojeći korisnici profile po želji mogu pretvoriti u odvojene račune.

Netflixov bi potez mogao potaknuti druge streaming usluge da naprave sličan potez. Monetizacija dijeljenja računa pokazala se unosnim poslovnim potezom, što znači da postoji šansa da će se s vremenom pretvoriti u industrijski trend.