Mladi genijalci

Upoznajte mladiće koji su na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi osvojili tri medalje

29.08.2019 u 08:53

Bionic
Reading

Dodjelom medalja u Mariboru je završena 3. europska juniorska informatička olimpijada na kojoj je nastupilo 90 natjecatelja iz 24 europske zemlje. Hrvatski mladi informatičari iz Slovenije vraćaju s tri medalje: jednom srebrom i dvije bronce

Srebrnu medalju osvojio je Fran Babić iz OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice, a brončana odličja pripala su Vlatku Borevkoviću iz zagrebačke OŠ Cvjetno naselje i Ivanu Janjiću iz OŠ Zrinskih iz Nuštra. Nadomak medalje ostao je Marko Dorčić iz OŠ Alojzija Stepinca u Zagrebu. Svi reprezentativci, odreda bivši osmaši, sljedeću će školsku godinu pohađati XV. gimnaziju u Zagrebu, javio je Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara.

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Juniorskim izbornim pripremama, nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.

Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redoviti polaznici programa svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva, kažu u Savezu.

  • +3
Mali matematičari Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HSIN

Tako su Fran, Vlatko i Marko dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Ivan član Robotičko informatičkog kluba Nuštar. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java:

Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika, rođenih 2004. ili mlađi, uz dva voditelja. Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 3. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.