TEHNO NOVITETI

Novi Skype oduševit će vlasnike starijih Androida

06.03.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Najnovija inačica popularne aplikacije za čavrljanje i videopozive donosi prerađeni kod koji je skrojen za najširi spektar uređaja - pa čak i one stare nekoliko godina

Microsoft je upravo izdao optimiziranu verziju Skypea za sve vlasnike starijih Android smartfona - uređaja koji rade na Androidima od verzije 4.0.3. do 5.1.

Želite da vas malo zbunimo?

Ova verzija nadograđenog Skypea nema veze sa Skype Liteom koji je baš namjerno napravljen za starije uređaje.

Povratak korijenima

Dolaskom sve većeg broja ljudi na globalnu mrežu, kompanije počinju razmišljati o tržištima koja zbog napretka tehnologije nisu dosegli. Najlakši dio je lokalizacija - najveći je činjenica da skoro svi korisnici smartfona u zemljama sa nerazvijenim gospodarstvom koriste stare ili jeftinije modele uređaja, što znači da velika većina najnovijih appova kod njih jednostavno ne radi. Upravo zbog toga kompanije poput Googlea i Microsofta užurbano rade na softveru koji će raditi i na slabijem hardveru.

Microsoft tvrdi da je najnovija verzija Skypea 'puno nježnija prema zapremnini uređaja kao i radnoj memoriji' te nudi 'poboljšane performanse u uvjetima slabog prijema'. Sama aplikacija se, pored poboljšanih performansi, po ničemu ne razlikuje od prošle verzije.

  • +6
Ove aplikacije za Android jednostavno morate imati Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Samo za neprivilegirane

Ovo je, naglašavamo, vrlo drukčija situacija nego sa Skype Liteom koji radi skoro sve što i njegov 'veliki brat' no sa brojnim ograničenijima i prečacima koji štede na resursima. Skype Lite je također prvotno razvijan za indijsko tržište gdje se sada pojavila i punokrvna optimizirana verzija poznate aplikacije za razgovore.

Nadogradnja će postati globalno dostupna tijekom idućih nekoliko tjedana, a dobit će ju samo vlasnici Skypea koji koriste Androide od 4.0.3. do 5.1. Svima ostalima Microsoft je ostavio staru napuhanu verziju aplikacije.

Kako god okrenuli, lijepo je znati da Microsoft na svoj jedinstveni način priznaje da su mu brojne mobilne aplikacije nepotrebno prezahtjevne.