SAMO POSLOVNO

Skype ima novu značajku za poslovne intervjue - kodiranje tijekom videopoziva

30.08.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Najnoviji dodatak popularnom programu za čavrljanje daje poslovnu notu koju možda neće svi objeručke prigrliti

Najnoviji dodatak Skypeu ne zahtijeva ni instaliranu aplikaciju. Osoba koja intervjuira može putem web stranice testirati ispitanikovo snalaženje u nizu programskih jezika. 

Značajka trenutno radi u Skypeu za preglednike i tek je dostupna kao tehnološki preview, odnosno nije još u punom pogonu. Naravno, Microsoftovo rješenje nije jedino dostupno na webu. Već naime postoji velik broj platformi za web testiranje, kao što su HackerRank, Codility, Interview Zen, CoderPaa, Remoteinterview.io, HireVuev CodeVue i mnogi drugi.

Skype Interviews
Skype Interviews Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft

Upitne metode

Korist od korištenja Skypeove platforme za testiranje je integriranost u sam program, što znači da se intervjui mogu vršiti bez napuštanja aplikacije. Ovo također znači svojevrsnu uštedu na vremenu, makar cijeli koncept možda ide kontra uobičajene radne rutine. Naime kodiranje pod pritiskom nije najomiljenija disciplina većine programera, bili oni početnici, bili prekaljeni profesionalci. Kombiniramo li to s već hrpom adrenalina koji izaziva sam intervju, dobit ćemo sjajnu podlogu za dobre stare pogreške.

Skype Interviews trenutno ignorira tu okolnost te se u principu reklamira kao integrirano rješenje - aplikacija za razgovor i aplikacija za testiranje u jednom. Plus za poslodavce je mogućnost nastavka intervjua tijekom kodiranja: videopoziv se samo povuče u prozorčić, dok većinu ekrana zauzima editor za kod. Aplikacija trenutno radi u Microsoft Edgeu i Google Chromeu (v. 32+).

Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft

Microsoft tvrdi da ovakav način intervjua omogućuje poslodavcu ili vršitelju intervjua da asistira i komentira kandidatove odluke tijekom samog intervjua. Nama se to, iskreno, pretjerano ne sviđa.

Editor koda u pregledniku u međuvremenu omogućuje kandidatima da pokrenu svoj kod i provjere rezultate, što znači i naglašavanje inline sintakse u pravom vremenu kako bi lakše prepoznali pogreške. Aplikacija će u startu podržavati sedam programskih jezika, uključujući C, C++, C#, Java, JavaScript, Python i Ruby.

Razlozi za Skype Interviews

Za alat je jedino potreban preglednik prebačen na engleski jezik i posjet stranici Skype.com. Korisnik ne treba downloadati Skype ili instalirati pluginove. Intervjuist samo mora posjetiti Skype Interviews i kliknuti na 'Start Interview' kako bi počeo. Jedinstveni link bit će poslan kandidatu koji se potom može putem njega pridružiti razgovoru.

Potencijalni poslodavac može testirati kandidate u nekoliko programskih jezika tijekom jedne seanse koristeći gumb pomoću kojeg može izabrati željeni program.

Zašto Skype gura ovu poslovnu opciju? Razlog je vrlo jednostavan: njegov veliki konkurent Slack zapao je za oko Amazonu, a Microsoft je zaključio da je bolje nadograditi vlastitu platformu nego otimati se za tuđu. Alat o kojem upravo pišemo rezultat je te odluke.

Ova značajka Skypea još je u fazi testiranja, a Microsoft se nada da će korisnici potvrditi i zavoljeti mogućnosti koje nudi.