NIŠTA NIJE BESPLATNO

Novi iPhone puni se super brzo, ako dodatno platite

14.09.2017 u 14:15

Bionic
Reading

iPhone X, iPhone 8 i 8 Plus službeno su predstavljeni, a među novitetima je i mogućnost bežičnog punjenja. Za one koji su pak godinama htjeli brzo puniti svoje iUređaje, stigla je i podrška za to - pod uvjetom da platite za dodatke kojima je to moguće

Zahvaljujući podršci za brzo punjenje, Appleov trio novih iPhonea može se napuniti od nule do 50 posto kapaciteta za svega pola sata. Međutim, za to treba koristiti USB-C vezu. Lako je za pogoditi - Apple ne uključuje adapter s Lightning konektora na USB-C i sami USB-C punjač. 

USB-C na Lightning kabel košta 25 dolara, a USB-C punjač košta dodatnih 50 dolara, piše TechRadar. Uzme li se u obzir poreze i maržu u EU, govorimo o gotovo 100 eura dodatne opreme samo kako bi se novi iPhonei mogli brzo puniti. 

S druge strane, s obzirom da je početna cijena iPhonea X u Europi kakvih 1.150 eura, što je još dodatnih stotinu eura na ionako otkačenu cifru?

Prava je šteta što Apple ne podržava uobičajene standarde i priključke. Barem su se sjetili integrirati postojeći Qi standard za bežično punjenje umjesto izmišljanja tople vode. U tom smislu će za bežično punjenje poslužiti bilo kakav postojeći Qi punjač. Za brzo punjenje pak valja odriješiti bankovni račun...