PREGRŠ NOVOSTI

Ovo je 10 najbitnijih trenutaka Appleovog jučerašnjeg spektakla

13.09.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Odgledali smo prezentaciju novih iPhonea i drugih čudesa koje nam stižu iz Cupertina i saželi najbitnije u deset točaka

1) Stigao je iPhone X

Nova Appleova perjanica prvi je smartfon te tvrtke s OLED zaslonom preko cijele prednje strane uređaja. Jabučari taj zaslon, dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara) i razlučivosti 2.436 puta 1.125 piksela, zovu Super Retina. Dolazi s podrškom za HDR (Dolby Vision i HDR10).

Više nema tipke Home. Apple je uveo novi biometrijski sustav za trodimenzionalno skeniranje Face ID, pa ćete iPhone X otključavati licem, a do početnog zaslona dolaziti povlačenjem prsta od dna prema vrhu.

Opremljen je novim, jačim procesorom A11 Bionic. Kamere sad imaju 12 megapiksela i dvostruku optičku stabilizaciju, a prednja je dobila i portretni način rada. Baterijia bi trebala potrajati dva sata dulje od one u iPhoneu 7. 

Bit će dostupan u predbilježbi od 27. listopada u sivom i srebrnom izdanju, sa 64 ili 256 GB memorije, po početnoj cijeni od 1.149 američkih dolara.

2) iPhone 8/Plus su u stvari iPhone 7S/Plus

Novom broju u imenu usprkos, iPhone 8 i 8 Plus više su nadogradnja na iPhone7/7Plus nego nova serija. Dobili su staklenu stražnju stranu (kako bi bilo moguće bežično ih puniti) i jači procesor, poboljšane kamere i zaslon True Tone...

Jest korak naprijed, ali ne naročito veliki. Za iPhone 8 sa 64 GB trebat će izdvojiti 699 dolara, za 8 Plus 799 dolara. Izdanja s 256 GB memorije koštaju 849, odnosno 949 dolara. Predbilježbe kreću 15. rujna, isporuke 22. rujna.

3) Bežično punjenje

Sva tri nova modela Appleovih smartfona moći ćete puniti bežično, pomoću standarda Qi. Jabučari su predstavili vlastiti bežični punjač AirPower, koji može istovremeno puniti nove iPhone, Apple Watch 3 i slušalice AirPods (uz odgovarajuće kućište). Novi punjač neće biti dostupan do iduće godine.

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

4) Apple Watch je sad i mobitel

Jabučari su u novo izdanje svog pametnog sata dodali i e-SIM karticu koja se može povezati s mrežama LTE. To znači kako ga više ne morate držati povezanog sa smartfonom kako bi obavljali pozive, primali poruke i tome slično.

U Appleu kažu kako će imati isti telefonski broj kao i vaš iPhone te kako će ga biti moguće koristiti i za, primjerice, streaming glazbe. 

Apple Watch 3 je dobio novi čip W2, koji bi trebao omogućiti do 18 sati korištenja bez punjenja baterije.  Početna cijena je 329 dolara (običan) i 399 dolara (LTE), u prodaju ide od 22. rujna.

5) Apple TV je u vrlo visokoj rezoluciji 

Apple TV od sad će podržavati 4K razlučivost i i HDR (Dolby Vision i HDR10). Među servisima s kojima će surađivati su Amazon Prime Video i Netflix, iako Prime neće biti dostupan još neko vrijeme.

Apple TV košta 179 dolara i u trgovine kreće 22. rujna. 

6) Znamo kad stižu nova izdanja operativnih sustava iOS i WatchOS

I iOS 11 i WatchOS 4 postat će dostupni istog dana - 19. rujna - taman kako bi na njih mogli nadograditi iPhone 8 i Apple Watch 3. 

  • +14
Apple 12.9. Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

7) Apple ulazi u proširenu stvarnost

Svi novi iPhonei pripremljeni su za aplikacije koje koriste tehnologije i mogućnosti koje nudi proširena stvarnost (augmented reality, AR). To i nije iznenađenje jer je Apple još u lipnju, tijekom svoje konferencije za razvojne programere, predstavio set alata za AR nazvan ARKit.

No, sad je ARKit dobio vrlo moćnu platformu u vidu ne jednog, već tri uređaja koji će biti prodani, vjerujemo, u desecima milijuna primjeraka. E, to bi moglo dovesti do tektonskih poremećaja na ionako sve življem tržištu uređaja i usluga vezanih uz AR.

8) Emotikonima sad možemo upravljati - licem

Zahvaljujući novoj tehnologiji prepoznavanja lica emotikoni koje ćete slati prijateljima odsad će oponašati vaše grimase i kreveljenje. 

9) Apple više ne zna (ili ne želi) čuvati tajne

Gotovo ništa što smo imali prilike čuti tijekom prezentacija u dvorani Steve Jobs Theater nije bilo iznenađenje. Praktično sve ključne informacije iscurile su znatno ranije. 

10) Steve Jobs je mrtav

Nakon što je zadnjih desetljeće i kusur obilježio serijom disruptivnih proizvoda s utjecajem kakav svijet potrošačke elektronike još nije vidio, Apple je već neko vrijeme u poziciji u kojoj je više sljedbenik nego predvodnik. 

Mogu nam Tim Cook i društvo pričati o tome kako je iPhone X smartfon za budućnost, no čini se kako desetka ni po čemu nije uređaj s potencijalom za eksplozivan rast kakav je bio prvi iPhone. S pametnim satom su uspjeli uhvatiti priključak, pa i preuzeti vodeću poziciju na tržištu, ali ni tu nema revolucije na obzoru. 

Ukratko, nedostaje vizije i smionosti da se zakorači u još nedovoljno istražena područja.

Iza rečenice 'Još jedna stvar...' treba, naučio nas je pokojni Steve Jobs, doći nešto što će nas zadiviti i zaintrigirati. Ne još jedan najbolji smartfon ikad već, recimo, električni automobil zbog kojeg više nikad nećemo htjeti ni pogledati benzince, dizelaše i tesle. 

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels