PAMETNI TELEVIZORI

Nova Philipsova TV zvijer stiže i kod nas

21.05.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Novi luksuzni model ne treba stalak - možete ga samo prisloniti uz zid. Na domaćem tržištu će se naći najkasnije u srpnju ove godine. Koštat će od 15 do 22 tisuće kuna

Predstavljeni su novi modeli linija 5000, 6000, 7000 i 8000, kao i DesignLine 3D Smart LED TV.

Svi modeli pripadaju u kategoriju pametnih televizora, opremljenih Philipsovom tehnologijom Ambilight i različitim mogućnostima dijeljenja sadržaja.

Riječ je o tehnologiji pozadinskog ambijentalnog osvjetljenja, koja projicira svjetlosni sjaj na zid oko okvira televizora i tako - tvrde u tvrtci TP Vision - daje dojam da je ekran veći no što doista jest, ne umara toliko oči, a može poslužiti i kao izvor svjetla za prostoriju u kojoj se uređaj nalazi. Ambilight boju i svjetlinu automatski prilagođava slici na ekranu, bez obzira na boju zida. Moguće je postavkama odrediti koje boje TV emitira.

DesignLine 3D Smart LED TV, najluksuzniji i najskuplji model, bit će dostupan u dijagonalama 46 inča (116,8 centimetara) i 55 inča (139 centimetara).

Dizajn je doista neuobičajen - uređaj se sastoji od velike staklene površine, koju možete nasloniti, objesiti ili postaviti uz zid. Za interijere s tvrdim podovima u Philipsu su osmislili rubni štitnik koji se postavlja između staklene ploče televizora i vašeg poda, a ima i vlastiti nosač Simply Straight, koji bi trebao poslužiti za izbjegavanje preciznog mjerenja prilikom postavljanja.

Uz Ambilight s tri strane (više nego kod jeftinijih modela), DesignLine koristi tehnologiju Perfect Pixel HD, koja bi trebala eliminirati titranje slike i donijeti dodatnu oštrinu i jasnoću.

Povezivanje s ostalim uređajima i upravljanje različitim sadržajima moguće je pomoću po četiri ulaza za USB i HDMI, komponentni (YpbPr) ulaz, SCART ulaz (RGB/CVBS) te integriranoj bežičnoj Wi-Fi 11n.

Cijena? Sitnica. Maloprodajna za model dijagonale 46 inča iznosi 14.999 kuna, a za 55 inča 21.999 kuna, u što je uključena instalacija. Dostupni bi trebali biti najkasnije tijekom srpnja ove godine.

Što se ostalih modela tiče, spomenut ćemo kako jeftiniji 5000 i 6000 imaju infracrvene, a skuplji 7000 i 8000 radio daljinske upravljače. Razlika je u tome što se potonje može koristiti samo za navedene uređaje i ne mora ih se uperiti u TV kako bi njima upravljali.

Imaju i ugrađenu tipkovnicu za lakši unos teksta, kao i žiroskop, pomoću kojeg daljinski 'zna' koji njegov dio trenutno koristite te pokazivač, za lakše korištenje aplikacija. Sedmica je jedina koja dolazi u dvije inačice - crnoj i bijeloj. Ostale su crne.

Softver za sedmicu i osmicu bi tijekom godine trebao biti nadograđen tako da podržava Flash, a aplikacije za SmartTV bi trebale biti lokalizirane. Sva četiri modela podržavaju Skype, no samo ga sedmica i osmica imaju ugrađene.