GRAFENSKA LOPTA

Nova munjevita baterija iz Samsunga do vrha se puni za manje od 12 minuta

30.11.2017 u 15:35

Bionic
Reading

Baterija nije dizajnirana samo za mobilne uređaje: materijal izrade je, prema tvorcima, idealan i za električne automobile

Novi materijal za izradu baterija ne samo da ubrzava punjenje, već i produljuje 'životni vijek' jednog punjenja uređaja. Baterije su, štoviše, zbog postojanosti na povišenim temperaturama, idealne za električna vozila. 

Brže, bolje, jače

Samsung je objavio najnovije otkriće sa SAIT-a, odnosno Samsung Advanced institute of Technologyja (Samsungovog instituta za tehnologiju) - takozvanu 'grafensku loptu'. Nova baterija koja koristi ovu tehnologiju puni se čak pet puta brže od litij-ion baterije kakvu koristi velika većina suvremenih mobilnih telefona. Grafen također povećava kapacitet baterije za 45 posto, što je zbilja puno.

'Teoretski, grafenska baterija treba oko 12 minuta za puni ciklus punjenja' pišu mediji te nastavljaju 'Baterije mogu održati stabilnu temperaturu od 60 stupnjeva Celzijusa, što je apsolutno idealno za električna vozila'. Kompanija također tvrdi da je grafen sto puta učinkovitiji vodič od bakra te je zbog toga 'idealni' maerijal za brzo punjenje.

Gdje to mogu kupiti?

Prije nego što u novoj kartici počnete tražiti grafenske baterije za vašu Nokiju 3310, vodite računa da je ova tehnologija, premda revolucionarna, još u povojima. Sve što znamo je da znanstvenici iz Samsunga smatraju da 'baterije s grafenskom loptom imaju visok potencijal za primjenu u mobilnim uređajima', a to znači da ćemo se morati malo srtpiti.

  • +11
Samsung Galaxy Note 8 Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung